Ribari ogorčeni zbog radioaktivne vode

U japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima, koja je prije dvije godine uništena nakon razornog cunamija, došlo je do novog curenja, navodno oko 300 tona kontaminirane vode.

Lokalni ribari su ogorčeni, jer su se nadali kako bi se, nakon dvije godine zabrane, uskoro mogli vratiti u vode u okolici Fukushime.

Japanski ribari nadali su se povratku na obale Fukushime nakon što su prošle sedmice stigli ohrabrujući podaci o kontaminaciji lokalnih voda. Ali, ti planovi pali su u vodu.

Naime, proširila se vijest da je u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi procurio još jedan rezervoar, u kojem se nalazi radioaktivna voda.

Zabrana ribolova

Lokalne vlasti do daljnjeg su zabranile ribolov u tim vodama, budući da se još ne znaju ekološke posljedice curenja radioaktivne vode. Ribarski brod Ebis Maru prikuplja uzorke ribe, koji se šalju na laboratorijska ispitivanja.

Lokalni ribar Fumio Suzuki kaže da je japanska energetska kompanija TEPCO u više navrata ignorirala probleme, koji su se mogli riješiti da su uočeni na vrijeme.

“Jasno je da se nuklearna elektrana mora obnoviti nakon katastrofe. Operateri elektrane kasno uočavaju probleme i kasne s njihovim rješavanjem. Molimo ih da ne prolijevaju kontaminiranu vodu, ali oni to svejedno rade. Oni su uvijek korak iza i zato ribari nemaju drugog izbora nego da dignu ruke od svega. Mnogi su to već davno uradili”, kazao je Suzuki.

Mnogi lokalni ribari prave vlastita istraživanja, jer ne vjeruju ohrabrujućim navodima koji stižu iz nuklearnog postrojenja. Njihovi rezultati pokazuju da je 40 posto riba kontaminirano radioaktivnom vodom, zbog čega od 170 sorti ribe njih 44 više nisu zdrave za konzumaciju.

Optimistični rezultati

Ipak, Nobuyuki Hatta, direktor Centra za pomorska istraživanja regije Fukushima, tvrdi da njihova istraživanja pokazuju sve optimističnije rezultate.

Hatta je rekao: “Podaci istraživanja koje smo napravili nad lokalnim ribama pokazuju da sve manji broj riba pokazuje znakove radioaktivnosti koja je iznad dozvoljenog nivoa. U istraživačkom centru smo uspjeli ustanoviti koja vrsta ribe je sigurna za konzumaciju, kako bi njihov ribolov uskoro mogao početi.”

Katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi posljedica je cunamija, koji je nastao nakon podvodnog zemljotresa od devet stepeni Richtera u martu 2011. godine.

U zemljotresu je živote izgubilo oko 20.000 ljudi, a nastala šteta, prema podacima Svjetske banke, procijenjena je na 235 milijardi dolara, što je ujedno i najskuplja prirodna katastrofa u historiji.

Izvor: Al Jazeera