RH: Upitno imenovanje sudija Ustavnog suda

Tajnim glasanjem Odbor za ustav Hrvatskog sabora izabrao je nove kandidate za sudije Ustavnog suda Hrvatske

Predstavnici opozicionog HDZ-a nisu došli na sjednicu.

Devet prisutnih članova Odbora za kandidate predložilo je bivšeg glavnog državnog tužioca Mladena Bajića, profesoricu ustavnog prava Sanju Barić i sutkinju Ivanu Čalić, koja je donijela nepravosnažnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u slučaju Fimi medija.

Međustranački izbor

Između tri kandidata, Hrvatski sabor treba da izglasa dvoje novih ustavnih sudija, ali iz HDZ-a su najavili opstrukciju postupka izbora, jer nema međustranačkog dogovora.

Ostavka Vladimira Šeksa

Najdugovječniji hrvatski saborski zastupnik, HDZ-ovac Vladimir Šeks, dao je ostavku na mjesto saborskog zastupnika i odlazi u penziju. Međutim, neće mirovati.

Volontiraće u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na mjestu savjetnika za ustavno-pravna pitanja. To je, kazali su u HDZ-u, u Šeksovoj stranci bio dogovor između predsjednice Republike i stranke. Inače, Šeks je jedini zastupnik koji je tu dužnost obnašao čak 25 godina, odnosno zastupnik je bio u svim sazivima od Hrvatske nezavisnosti.

 “Taj dogovor očito nije uslijedio i zbog toga HDZ nije više sudjelovao u radu Odbora za Ustav. Vjerojatno će tako biti i na plenarnoj sjednici ako se bude raspravljalo i glasovalo o sucima Ustavnog suda”, kazao je potpredsjednik Saborskog odbora za Ustav, Vladimir Šeks.

“Odluku bi trebalo donositi 13 sudaca. No, u posljednjih pet godina radi jedan manje, otkako je jednoj sutkinji istekao mandat. Godine 2010. ustavne promjene propisale su da se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom, što znači da se prije glasovanja vladajući i oporba moraju dogovoriti“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Jasmina Kos.

Izvor: Al Jazeera