Oglasi

Rezultati WHO-a: Hidroksihlorokin ne doprinosi smanjenju smrtnosti

WHO je navela kasno sinoć da je prihvatila preporuke odbora o prekidu ispitivanja efikasnosti hidroksihlorokina.
Hidroksihlorokin je lijek protiv malarijeArhiva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je završila ispitivanje o efikasnosti hidroksihlorokina za liječenje korona virusa i zaključila da taj lek ima veoma male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti u poredjenju sa standardnom terapijom, prtenosi Beta.

WHO je navela kasno sinoć da je prihvatila preporuke odbora o prekidu ispitivanja efikasnosti hidroksihlorokina u kombinaciji sa lijekovima protiv HIV-a za liječenje korona virusa.

Ta vrsta terapija upoređivana je sa uobičajenom terapijom koja se daje hospitalizovanim pacijentima sa korona virusom.

Ne smanjuje smrtnost od COVID-19

Hidroksihlorokin, inače lijek protiv malarije, i lopinavir (ritonavir) "imaju male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti od COVID-19 kod hospitalizovanih pacijenata u poređenju sa standardnom terapijom", navela je WHO.

WHO je dodala da odluka neće uticati na dalja moguća ispitivanja lijeka na pacijentima koji nisu hospitalizovani, ili na pacijentima koji uzimaju taj lek pre ili ubrzo posle potencijalne izloženosti korona virusu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.