Režimska vojska i Kurdi istjerali ISIL iz Hasaka

U Siriji su nastavljene borbe širom države. Snage režima su, zajedno sa kurdskim jedinica, protjerale pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz grada Hasaka, u istoimenoj pokrajini na sjeveroistoku zemlje.

Nakon višemjesečni borbi, kurdske jedinice i snage režima Bashara al-Assada su objavile kako su ostvarile punu kontrolu nad gradom Hasaka na sjeveroistoku zemlje. Pripadnici ISIL-a povukli su se iz posljednjih uporišta u južnom dijelu grada na položaje tri kilometra udaljene od juga grada.

Mediji bliski toj grupi su priznali kako su se njeni borci povukli sa većine svojih položaja, nakon što su zračne snage međunarodne koalicije izvele više 100 zračnih napada u posljednjih nekoliko sedmica.

Sa druge strane, mediji bliski režimu tvrde kako su Assadove snage odbile napad snaga opozicije u zapadnom dijelu grada Halepa na sjeveru Sirije. Iz opozicije tvrde kako su njihove snage u borbama posljednjih dana izgubile pet boraca, a da su ubile 50 pripadnika snaga režima.

Napadi barel-bombama

U pokrajini Hama, u centralnom dijelu države, snage režima su u jednoj ofanzivi vratile kontrolu nad dolinom Gab, u zapadnom dijelu ove pokrajine. Ofanzivu je pratila i podrška zračnih snaga Assadove vojske.

Iz opozicije navode kako su njeni borci u protekla dva dana eliminirali više pripadnika snaga u borbama oko termoelektrane u dolini Gab, koju je opozicija zauzela krajem prošloga mjeseca.

Snage režima i libanski Hezbollah ne uspijevaju ostvariti kontrolu nad gradom Zabadani na jugozapadu države. U susjednom gradu Madaja u granatiranju snaga režima je poginulo pet osoba, a više njih je povrijeđeno. Nanesene su i velike materijalne štete na stambenim objektima.

Nekoliko civila je povrijeđeno u napadima barel-bombama na naselje Baqqin u okolini Damsaka. Na Baqqin i Madaju su protekla 24 sata bačeni deseci burad-bombi.

Izvor: Al Jazeera i agencije