Oglasi

Rezervoar za gorivo 'srce' broda za Mars

Osnova letjelice je ogromni rezervoar za gorivo, izrađen od karbonskih vlakana, bez kojeg ništa ne bi moglo funkcionirati.
Musk najavljuje da će, koristeći se postojećim tehnologijama, smanjiti troškove prijevoza na MarsAP

Šef kompanije SpaceX Elon Musk ističe da će rezervoar za gorivo biti "srce" svemirskog broda koji će, u više etapa, prevesti milion ljudi na Mars.

Američki inženjer, poduzetnik i vizionar predstavio je plan za slanje kolonista na Crvenu planetu.

Osnova broda je ogromni rezervoar za gorivo, izrađen od karbonskih vlakana, bez kojeg ništa ne bi moglo funkcionirati.

Projektiran je da izdrži izuzetno visok i nizak pritisak, kao i abnormalnosti u temperaturi, jer bi, u suprotnom, mogao procuriti ili eksplodirati.

Musk objašnjava da će ostatak svemirskog broda biti izgrađen oko rezervoara.

Karbonska vlakna uzeta su kao glavna sirovina zbog toga što su mnogo lakša od ostalih materijala, skupljaju se manje i jača su od metalnih legura od kojih su izrađeni mnogi kriogenski rezervoari za gorivo.

Smanjiti trošak

Ovaj rezervoar učinit će sigurnim put do Marsa, a koristit će i manje goriva.

Musk najavljuje da će, koristeći se postojećim tehnologijama, smanjiti troškove prijevoza Zemljana na Mars s 10 milijardi na 200.000 dolara, što je cijena prosječne kuće u SAD-u.

"Ne možete stvoriti samoodrživu civilizaciju na Marsu, ako putna karta košta 10 milijardi dolara po osobi", objašnjava Musk, a prenose naučni portali.

Muskov SpaceX jedna je od dvije privatne kompanije koje je NASA angažirala kao prijevoznike za dostavu opreme na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Očekuje da se da bi prvi let za Mars mogao uslijediti prije 2030. godine.

Izvor: Agencije