Revolucionarna garda: Najteži odgovor za neprijateljski avanturizam

Napetosti su povećane nakon što je Washington poslao velike vojne snage na Bliski istok (EPA)

Napetost između Irana i Sjedinjenih Američkih Država je “sukob volja”, izjavio je general-bojnik Mohammad Baqeri, viši zapovjednik iranske Revolucionarne garde, ukazujući kako bi bilo kakav neprijateljski “avanturizam” mogao naići na najteži odgovor, izvijestila je novinska agencija Fars.

Napetosti su povećane nakon što je Washington poslao velike vojne snage na Bliski istok, pokazujući silu protiv onoga što američki dužnosnici kažu da su iranske prijetnje.

“Sučeljavanje Islamske Republike sa zlonamjernom vladom Amerike je arena za sukob volje”, kazao je Baqeri, prenosi Reuters.

Podsjetio je na Iransko-irački rat 1980-88. i rekao kako bi njegov ishod mogao biti poruka da će Teheran imati “snažan, porazan i uništavajući odgovor za bilo koji neprijateljski avanturizam”.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju tweet: “Ako se Iran želi boriti, to će biti službeni kraj Irana. Nikad više nemojte prijetiti Sjedinjenim Američkim Državama.”

Nema pregovora s Washingtonom

Trump je prošle godine obnovio američke sankcije protiv Irana i pooštrio ih ovog mjeseca, zatraživši da se zaustavi uvoz iranske nafte, ili će se oni koji to prekrše suočiti sa sankcijama.

Iako se spominjala mogućnost razgovora Washingtona i Teherana, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana Keyvan Khosravi izjavio je u četvrtak da “neće biti nikakvih pregovora između Irana i Amerike”.

Khosravi je, također, rekao kako je državna televizija objavila da su dužnosnici iz nekoliko zemalja nedavno posjetili Iran, “uglavnom zastupajući Sjedinjene Američke Države”.

Jedan njemački diplomatski izvor izjavio je za Reuters da je Jens Ploetner, politički direktor u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova bio u Teheranu u četvrtak na sastancima s iranskim dužnosnicima, kako bi pokušao sačuvati nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine i smanjiti napetosti u regiji.

Izvor: Agencije