Revizija utvrdila velike gubitke Konzuma i pogrešna knjiženja

Izvanredna uprava Agrokora predstavila je u četvrtak nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije u sastavu grupe Agrokor.

“Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak 2,2 milijarde kuna (293 milijuna eura)”, kazao je u četvrtak izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate tvrtki iz sastava tog koncerna.

Konzum je u prošloj godini poslovao s gubitkom 1,85 milijardi kuna (247 milijuna eura), dok su poslovni prihodi najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca iznosili 10,5 milijardi kuna (1,4 milijarde eura), što je blizu 100 milijuna (13,3 milijuna eura) više nego godinu prije, pokazalo je u četvrtak objavljeno revizorsko izvješće.

Ramljak je kazao da bi gubitak vrijednosti po tvrtkama bio puno veći bez donošenja “Lex Agrokora”. Rekao je da su neke stvari bile krivo knjižene i u 2015., pa su radili reviziju i za tu godinu. 

“U 2015. godini Konzum je službeno imao dobit od 215 milijuna kuna (28,7 milijuna eura), no stvarni gubitak Konzuma je milijardu i 400 milijuna kuna (187 milijuna eura)”, rekao je Ramljak i dodao da se razlika vidi i u drugim tvrtkama, prenosi Večernji list.

Obuhvaćeno 99% grupnog prihoda i 98% grupne dobiti

Konzum je, kaže, imao gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijardi kuna (988 milijuna eura) te je dodao da je u 2015. godini izvještavano kako je Konzum imao pozitivan rezultat od 2,8 milijardi kuna (374 milijuna eura), no on je već tada imao više od pet milijardi kuna (668 milijuna eura) gubitka iznad visine kapitala.

Prema objavljenim podacima, ispravke vrijednosti u Agrokorovoj diviziji maloprodaje iznose 10,5 milijardi kuna, 1,4 mijarde eura), od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na Konzum), ukupni negativan učinak na kapital kroz prepravak 2015. i gubitak 2016. u diviziji poljoprivrede iznosi 1,7 milijardi kuna (227 milijuna eura), a u prehrani 1,2 milijarde kuna (160 milijuna eura).

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni učinak u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna (334 milijuna eura), kazao je Ramljak, kako prenosi Hina.

U poljoprivredi – Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku – u 2016. godini ostvaren je neto gubitak 300 milijuna kuna (40 milijuna eura), a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna (93 milijuna eura).

U 2015. i 2016. godini ukupni negativni učinak na neto dobit u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna (26 milijuna eura), a u prehrani 1,4 milijarde kuna (187 milijuna eura).

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50% na međusobnim potraživanjima unutar grupe Agrokor, pokazalo je revizorsko izvješće.

Revizorska izvješća za najznačajnije Agrokorove tvrtke pokazuju da je ukupni gubitak bio 3,2 milijarde kuna (427,5 milijuna eura). 

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (PwC) obuhvaća 27 društava koja su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, tri društva u Srbiji i tri društva u Bosni i Hercegovini, pri čemu je obuhvaćeno 99% grupnog prihoda te 98% grupne dobiti za 2016. godinu.

“Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža Zakon o postupku izvanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja”, istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer, da nema tog zakona, financijska bi izvješća dovela u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i tvrtki, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ključna brojka ispravka vrijednosti 1,3 milijarde eura

Ako bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po tvrtkama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

Izvanredna uprava Agrokora predstavila je najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne tvrtke u sastavu grupe Agrokor, s izuzetkom Agrokora d. d.

Ramljak je najavio da će u ponedjeljak biti objavljeno koliki je ukupni gubitak grupe Agrokor i Agrokora d. d.

Kazao je kako je na Konzumu bilo puno korekcija, rekavši da je 10 milijardi kuna (1,3 milijarde eura) ključna brojka ispravaka vrijednosti.

“Neću vam danas reći da li je došlo do nezakonskih nepravilnosti. To nije sada naše da mi to utvrđujemo ili ispitujemo. Došlo je do računovodstvenih nepravilnosti. Kada završimo konsolidirano izvješće, onda ću govoriti hoćemo li podizati kaznene prijave ili ne. Istražitelji DORH-a su upoznati sa svim tim brojkama”, rekao je Ramljak, kako prenosi 24 sata

Kazao je i kako Agrokorove kompanije vrijede 13 milijardi kuna (1,7 milijardi eura) manje nego što je bilo prikazano.

Ramljak je uvjeren da će postići nagodbu s vjerovnicima, a optimizam, među ostalim, temelji na dobrim poslovnim rezultatima u prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

Ramljak: ‘Sad imamo dobro poslovanje’

“Sad imamo dobro poslovanje i poziciju da razgovaramo s kreditorima”, rekao je Ramljak te posebno naglasio da Agrokorova perjanica, Konzum, nije ugrožen.

Konzum u devet mjeseci ima operativnu dobit, promet se vraća na prošlogodišnje promete, a tomu je, kaže, pridonijela i jako dobra ljetna sezona. 

Na upit novinara trebaju li zaposlenici biti zabrinuti za svoja radna mjesta Ramljak je odgovorio da ne trebaju.

Što se tiče tvrtki iz poslovne grupe Poljoprivreda, rekao je da je njihovo poslovanje u prvih devet mjeseci jako dobro, a dobit u tom razdoblju najbolja u povijesti.

Dosta stabilnim ocijenio je i poslovanje Agrokorove divizije Prehrana, uz tvrdnju da je budućnost tvrtki iz te grupacije “neupitna”.

Najveće dubioze u financijskim izvješćima Agrokora, kako je rekao, odnose se na izmještanje poslovanja Idee u Mercator, što nije korektno prikazano u poslovnim knjigama, a drugi je veliki problem vrjednovanje zaliha i ulaganja u imovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije