Revizija presude: Neće biti stvarne blokade državnih institucija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u srijedu će se sastati s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem (Anadolija)

Nakon što su prošle sedmice zastupnici iz Republike Srpske odbili doći na sjednicu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, ministri iz ovog entiteta u utorak nisu došli ni u zgradu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pa je odlučeno da se održi telefonska sjednica.

Stranke iz Republike Srpske kažu da ne blokiraju rad državnih institucija, ali da neće glasati za bilo kakve odluke do rješavanja pitanja pokretanja postupka revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, za šta tvrde da je učinjeno vaninstitucionalnim djelovanjem.

Ipak, kako kažu naši sagovornici, proces koji se tiče revizije mogao bi trajati godinama, a trenutno, smatraju, istinske blokade funkcioniranja vlasti nema niti će je biti.

Očekuju da će “strasti smiriti” i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će se u srijedu sastati s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, ali i to da Vučiću i bh. političarima cijela priča ide u korist uoči izbora u obje zemlje.

“Mi vidimo na primjeru Savjeta ministara da oni ustvari fingiraju blokadu, jer kažu ‘Nećemo se sastati, ali ćemo raspravljati telefonski o svemu o čemu moramo, jer nas vežu rokovi’. To je licemjerno. Ovdje nije na djelu pravi sukob, on je fingiran, interesi su višestruki i ne bi me iznenadilo da je čak dogovoreno sa Srbijom i da ide u korist Vučića, koji će se u srijedu pojaviti kao veliki regionalni lider i kazati da je riješio problem sa BiH”, smatra Željko Raljić, novinar i analitičar.

Kako dodaje, sama najava pokretanja revizije presude nastavak je kriza koje traju vrlo dugo, a koje se u posljednje dvije godine stalno indiciraju.

“Ovo ide u prilog Miloradu Dodiku, jer se ne priča više o sankcijama, ide u prilog Bakiru Izetbegoviću, jer ga više ne gledaju kao impotentnog nego, zaboga, moćnog političara koji se bori za interese Bošnjaka. To odgovara svima dok ne dođe nešto drugo na red. Ne bi me čudilo da 2018, kada se održavaju opšti izbori u BiH, Dodiku padne na pamet ideja da organizuje novi referendum, ovog puta sa pitanjem ‘da li želite da RS ostane u sastavu BiH’. I ponovo ćemo imati istu situaciju.”

U BiH još nema nijedne otvorene opstrukcije ni blokade vlasti povodom revizije presude, kao što je najavljivano, smatra politički analitičar Adnan Huskić.

“Moja procjena jeste da do nekog produbljenja krize, bojkota rada institucija neće doći, ali mi još uvijek ne znamo na kojim se sve mjestima mogu pojaviti potencijalna krizna žarišta – da li će se to desiti ako Međunarodni sud pravde u Hagu prihvati akreditaciju Sakiba Softića, pa onda će biti druga ključna tačka – da li će biti prihvaćen zahtjev za reviziju, pa onda ako krene sam proces… Dakle, mi ispred sebe imamo period od nekoliko godina, ako se sve bude odvijalo ovom dinamikom.”

‘Provlačenje kroz pravni labirint’

Na savjetovanju o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid data je jednoglasna podrška pokretanju revizije, izjavio je prošle sedmice član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, najavljujući da će Bosna i Hercegovina predati zahtjev do roka, koji istječe 26. februara.

Izetbegović je rekao da Sakib Softić, koji je odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine ranije imenovan za agenta Bosne i Hercegovine u Međunarodnom sudu pravde prema tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, još ima mandat agenta i pravo na pokretanje procesa revizije.

S druge strane, predstavnici iz RS-a smatraju da se cijeli taj postupak odvija izvan zvaničnih institucija te da bi odluku o reviziji trebalo zajednički donijeti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Ovdje se Bakir Izetbegović i SDA vrlo vješto provlače kroz pravni labirint, ali neće se oni moći izolirati kao glavni krivci ako dođe do apsolutnog kolapsa rada državnih institucija niti će šteta koja bude pričinjena biti pričinjena samo Izetbegoviću i SDA već cijeloj državi. Jer, kada ne bude pasoša i kada ne bude svega onoga što građani očekuju, kada ne bude pomaka ka EU-u, neće se moći odgovornost baciti isključivo na Izetbegovića zato što će prvi potez u opstruiranju rada institucija učiniti poslanici iz RS-a”, kaže Huskić.

Kako dodaje, ovakve pravne nedorečenosti dešavaju se po ko zna koji put zbog nejasnih ovlasti, što ne bi bio slučaj da postoji nezavisna sudska instanca koja bi u ovakvim situacijama mogla reći jesu li procedure ispoštovane ili nisu.

“Vodeći političari gube kompas u strahu od pravne države koja će morati da zaživi, oni svi nastoje da zaustave taj proces. Korupcija, organizovani kriminal i nepotizam stvarni su uzroci ekonomske i političke krize u BiH. Ono što je veoma važno napomenuti u ovom slučaju jeste da se nijedan politički sukob u BiH u protekle dvije godine nije dogodio zbog nezadovoljstva građana ili zbog stvarnih problema građana, već je riječ o sukobu političkih elita, koje se tako održavaju na vlasti”, smatra Raljić.

Izvor: Al Jazeera