Mediji: Ugovor o prodaji F-35 Emiratima do decembra

SAD je do sada odbijao prodavati avione F-35 arapskim zemljama, dok ih je Izrael kupio 24 (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeni Arapski Emirati nadaju se da će imati inicijalni dogovor o kupoprodaji borbenih aviona F-35 do decembra, dok administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o tome kako da sklopi ugovor o prodaji a da ne našteti Izraelu.

Pozivajući se na izvore upoznate s pregovorima, agencija Reuters u utorak tvrdi da je cilj da se prva verzija sporazuma sklopi do Nacionalnog dana Emirata, koji se obilježava 2. decembra.

Bilo kakav dogovor mora zadovoljiti odredbe sporazuma s Izraelom, sklopljenih u proteklih nekoliko desetljeća, prema kojima prodaja bilo kakvog američkog oružja nekoj drugoj zemlji u regiji ne smije narušiti izraelsku kvalitativnu vojnu nadmoć, a koje garantiraju da Izrael posjeduje superiornije oružje od onog koje bi SAD mogao prodati njegovim susjedima.

Moguće prepravke na avionima

SAD traži način kako da avione F-35 koje bi prodao Emiratima načini vidljivijim izraelskim radarskim sistemima, tvrde dva Reutersova izvora.

U igri je nekoliko opcija, među kojima su izvršenje prepravki na avionima, ili da se Izrael opremi boljim radarskim sistemima.

Ambasada UAE-a u Washingtonu nije odgovorila na molbu za komentar, dok je Bijela kuća odbila komentirati.

Zbog restrikcija iz ugovora s Izraelom, SAD je do sada odbijao prodavati avione F-35 arapskim zemljama, dok ih je Izrael kupio 24.

Emirati do aviona F-35 pokušavaju doći nakon što su nedavno s Izraelom sklopili dogovor o normalizaciji odnosa.

Izvor: Agencije