Reuters: Manjak radnika podriva hrvatsku ekonomiju

Konobari
Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za 2.000 radnika, i to s 10.611 na 12.611 (Al Jazeera)

Hrvatska je suočena s ozbiljnim nedostatkom radne snage, posebno u svojim turističkim odmaralištima na moru, što stvara prepreke ekonomskom rastu i potkopava nade da će ta zemlja sustići razvijenije ekonomije Europske unije, ocjenjuje agencija Reuters u analizi hrvatskog tržišta rada.

Taj problem je odraz niske razine plaća, obrazovanja i stečenih vještina u toj ekonomiji u kojoj i dalje dominira država, što je prisililo mnoge mlade Hrvate da potraže primamljivije poslove u bogatim zapadnim zemljama EU-a, navode analitičari.

“Neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama ekonomije, mala spremnost za mobilnost unutar Hrvatske i velik broj ljudi koji odlaze kako bi radili u drugim zemljama EU-a, negativno utječu na hrvatsko tržište rada”, kaže za Reuters Iva Tomić iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, kako prenosi Tanjug.

Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca – HUP, hrvatskim tvrtkama nedostaje najmanje 30.000 radnika, pretežno u sektoru turizma, koji čini gotovo 20 posto bruto domaćeg proizvoda te zemlje, ali i u građevinarstvu, maloprodaji i industriji.

Predviđaju se skromne stope rasta

U izvješću se navodi i kako analitičari sumnjaju da će dugoročni gospodarski rast Hrvatske premašiti skromne stope od jedan do dva posto.

Hrvatska ekonomija, u ovom trenutku, raste po stopi koja je nešto ispod tri posto godišnje, ali čak i to je, zaključuje Reuters, ispod rasta država u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

U prilog podatku o nedostatku radne snage u Hrvatskoj, naveden je primjer čeličane iz Siska ABS koja, prema riječima Ivane Rumac iz tog poduzeća, nije uspjela naći na tržištu rada 71 radnika s odgovarajućim znanjima i vještinama.

“U protekloj financijskoj godini, kada smo angažirali 71 radnika, 40 posto ispitanika nije ispunilo uvjete, a 43 posto od naših 90 zaposlenih moralo se interno školovati”, izjavila je Rumac.

Agencija prenosi i podatke Franza Letice, šefa zagrebačke udruge restorana i vlasnika barova, koji je rekao da je od siječnja kraja rujna ove godine bilo 782 nepopunjenih radnih mjesta za kuhare i 1.493 za konobare u glavnom gradu Hrvatske.

Propala austrijska investicija

Reuters dodaje da je sve izraženiji i manjak medicinskih sestara u hrvatskim bolnicama te citira direktoricu Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj, Sonju Holocher-Ertl, kako je jedna veća austrijska kompanija odustala od investicije u Hrvatskoj jer nije mogla naći dovoljno radnika.

“Željeli su proširiti poslovanje u Hrvatskoj, ali su se zbog nedostatka adekvatno kvalificirane radne snage na kraju odlučili za Južnu Ameriku, gdje također posluju”, rekla je Holocher-Ertl.

Britanska agencija zaključuje analizu s podatkom da je svega 60 posto građana Hrvatske, starosti između 15 i 64 godine, zaposleno, što je, kako konstatira, jedna od najnižih stopa zaposlenosti u Europskoj uniji.

Izvor: Agencije