Reuters: Evropska unija dodala Saudijsku Arabiju na crnu listu

Američki mediji navode da Saudijska Arabija pomaže svojim državljanima koji naprave prestup u SAD-u (Ilustracija)

Evropska komisija dodala je Saudijsku Arabiju u nacrt liste zemalja koje predstavljaju opasnost za EU, zbog labave kontrole „finansiranja terorizma“ i „pranja novca“, tvrde izvori Reutersa.

Ovo je još jedna udarac Saudijskoj Arabiji, koja je pod međunarodnim pritiskom zbog brutalnog ubistva novinara Washington Posta Jamala Khashoggija.

Na listi Evropske unije nalazi se 16 zemalja, među kojima su Iran, Irak, Sirija, Afganistan i Sjeverna Koreja, a ona se bazira na kriterijima koje koristi globalno tijelo sačinjeno od bogatih nacija (FATF), koje se bori protiv pranja novca i finansiranja terotizma.

Ove sedmice, lista je osvježena, prema novim kriterijima koje je 2017. počela uvoditi komisija Evropske unije.

Bez komentara iz Rijada

Saudijska Arabija jedna je od novih država na listi, čiji je sadržaj još uvijek povjerljiv, tvrde neimenovani izvori iz Evropske unije i  Saudijske Arabije.

Drugi zvaničnik Evropske unije tvrdi da će na konačnu listu biti dodano još nekoliko zemalja, ali nije išao u detalje, pošto je informacija još uvijek povjerljiva i podložna izmjenama.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je da nema komentar na sadržaj liste, pošto još nije finalizirana.

O njoj se, prije usvajanja, sljedeće sedmice treba izjasniti 28 članica Evropske unije.  

Saudijski zvaničnici nisu odgovorili na upit za komentar.

Saudijskoj Arabiji ovo će biti korak unatrag u nastojanju da povrati međunarodnu reputaciju i privuče inostrane investitore u velikom planu transformacije i jačanja finansijskih veza s bankama.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Taj zločin i kontradiktorne izjave saudijskih zvaničnika o slučaju, izazvali su velike kritike širom svijeta i oštetile imidž države.

Komplikacija finansijskih odnosa

Neovisno od dodatne štete po reputaciju Saudijske Arabije, uključenje na listu komplikovat će njene finansijske odnose sa Evropskom unijom.

Prema EU-u, država se stavlja na crnu listu ako ima „strateške nedostatke u borbi protiv pranja novca i suzbijanju finansiranja terorističkih režima koji predstavljaju značajnu prijetnju finansijskom sistemu Unije.

Novi kriteriji kažu da se države mogu staviti na crnu listi i ako ne osiguravaju dovoljno informacija o vlasništvu kompanija, ili se njihovi zakoni o prijavi sumnjivih transakcija i nazdoru finansijskih klijenata smatraju previše labavim.

Saudijska Arabija u septembru nije uspjela dobiti puno članstvo u FATF-u jer nije učinila dovoljno u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Tada je ocijenjeno da Rijad nije dovoljno dobro istražio i procesuirao pojedince koji su bili umiješani u značajne aktivnosti po pitanju pranja novca.

Izvor: Al Jazeera i agencije