Reuters: Brexit se neće dogoditi u petak

Diplomati se još ne mogu usaglasiti na koji će period i pod kojim uvjetima Brexit biti odgođen (Ilustracija)

Brexita neće biti u petak, javlja Reuters, koji navodi da će čelnici zemalja članica Evropske unije na novom vanrednom samitu u srijedu, uz prisustvo britanske premijerke Therese May, objaviti tu odluku.

No, navodi britanska agencija, diplomati se još ne mogu usaglasiti na koji će period i pod kojim uvjetima Brexit biti odgođen.

May, koja još nije u mogućnosti osigurati parlamentarnu većinu koja bi podržala njen sporazum o izlasku iz Evropske unije, posjetila je Berlin i Pariz, dan uoči samita u Luxembourgu.

Dvije sedmice nakon što je na sličnom samitu donesena odluka da se Brexit pomjeri s 31. marta na 12. april kako bi May pokušala izboriti parlamentarnu podršku za svoj sporazum, ministri zemalja članica EU-a kažu da britanska premijerka nije ispunila njihove uvjete za dodatno produženje roka za izlazak iz bloka.

No, u želji da izbjegnu Brexit bez sporazuma, od kojeg niko ne bi imao koristi, tvrde da je fokus sada na prijedlogu predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska o odgodi Brexita na period do jedne godine kako bi se Velikoj Britaniji dalo više vremena da organizira izlazak iz Unije.

Barnier: Godina je previše

“Ljudi su iscrpljeni, ali šta raditi? Nećemo biti ti koji će gurnuti Veliku Britaniju s litice”, rekao je jedan od njih, prenosi Reuters.

Produženje Brexita na godinu značilo bi da bi Velika Britanija učestvovala u izborima za Evropski parlament, koji počinju 2. jula.

Evropska unija također bi voljela ograničiti utjecaj Britanije na donošenje važnijih odluka, ali to će, u slučaju da se Brexit odgodi za godinu, biti teško provodivo.

Diplomati tvrde da je najvjerovatnija opcija produženje Brexita na devet mjeseci, odnosno do kraja ove godine.

“Bilo kakva odgoda služila bi svrsi. Naš je cilj uredan izlazak Velike Britanije iz Unije. No, da bismo došli do toga, Velika Britanija mora pristati na dogovor”, rekao je pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, ali je i dodao da bi dodatna godina produženja procesa bila predug period.

Izvor: Agencije