Oglasi

Restrikcije otvorile crno tržište govedinom

Trgovci su skinuli govedinu sa tezgi i nude piletinu, a neki Vladini službenici savjetuju stanovništvu da jede jeftiniju zamjenu- zečetinu.

Meso je postalo glavna tema i u Indoneziji. Restrikcije na uvoz govedine stvorile su crno tržište koje podiže cijene za tamošnje potrošače.

Najmanje jedan političar je upleten u indonezijsku verziju skandala s mesom.

Od kada je 2010. Indonezija ograničila uvoz govedine iz Australije, cijene goveđeg mesa drastično su uvećane, javio je iz Zapadne Jave reporter Al Jazeere Step Vaessen.

Mjera je, kaže Vaessen, donesena kako bi se stimulirali lokalni uzgajivači.

Da bi se popunio vakuum, uvoznik Toni Mandianto Wibowo sada uglavnom prodaje domaće krave, ali ima problem da ih dovoljno kupi. Visoke cijene ga u tome sprečavaju.

Krijumčarenje i korupcija

"Od kada smo počeli da kupujemo domaće krave, kako bi popunili prazninu, cijene su skočile. To samo dokazuje da nema dovoljno domaćih krava na tržištu. Lokalni farmeri još uvijek nisu spremni", kaže Wibowo.

Ove godine Indonezija je dodatno pooštrila uvoz stoke i govedine te počela uvoziti iz Australije svega 14 posto od svojih potreba. To je dovelo do krijumčarenja i korupcije.

Lider partije Islamska pravda je uhapšen nakon što je osuđen da je primao mito od uvoznika govedine koji su od njega tražili da poveća kvote.

"Indonezija je usred novog korupcijskog skandala. Nedostatak domaćih krava i govedine je stvorilo dovoljno prostora za korupciju. Za to vrijeme, posljedice trpe trgovci, farmeri i potrošači", objašnjava reporter Vaessen. 

Mirno je na tržnici govedine u Serangu jer, kako kažu trgovci, kupci su skinuli to meso sa svojih jelovnika i vratili se piletini.

"Vlada mora ovo da sredi, ne možemo mi. Ukoliko ima korupcije moraju je zaustaviti. Ono što je jasno je da želimo pad cijena", kaže Dody, trgovac goveđim mesom.

Prevara u supi od ćufti

Neki Vladini službenici savjetuju stanovništvu da jede jeftiniju zamjenu- zečetinu.

Ministarstvo poljoprivrede, koje poriče bilo kakvu umiješanost u korupcijski skandal, tvrdi da ima u Indoneziji ima dovoljno krava. Ali ne na pravim mjestima.

"Problem je u tome što je distribucija krava i dalje daleko od savršene. Tako da sada razgovaramo sa drugim ministrastvima u potrazi za rješenjem", objašnjava Faiuzi Luthan iz Minstarstva poljoprivrede.

I poznati indonezijski specijalitet - supa od ćufti, našla se u ovom skandalu.

Neki trgovci su uhvaćeni kako u taj specijalitet miješaju svinjetinu i govedinu.

Da bi prevazišli sve ovo, uzgajivači i uvoznici govedine traže od Vlade da poveća kvote za uvoz dok zamlja ne mogne samostalno zadovoljiti svoje potrebe. 

Izvor: Al Jazeera