Respiratori ‘Srebrene maline’: Jesu skupi, ali zato ne rade

Afera 'Respiratori' pokazuje i nesposobnost aktera da bilo šta naprave kako treba, piše autor (Armin Durgut / PIXSELL)

Prošlo je sedam i po mjeseci otkako je onomad na sarajevskom aerodromu svečano dočekano prvih osamdeset od ukupno stotinu kineskih respiratora tipa ACM812A koje je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva „Srebrena malina“ u ime Vlade Federacije BiH nabavila Civilna zaštita ovog entiteta. U visokoj delegaciji za doček bio je tada i premijer Federacije Fadil Novalić, koji je izjavio kako pristigli respiratori predstavljaju „vrh ponude“, te kako je riječ o „respiratorima sa dva izlaza, koji mogu biti i mobilni i stacionarni“ zbog čega su najtraženiji na tržištu. 

Sve su šanse kako fotografije sa dočeka koje su tada preplavile medije Novalić neće uramiti i objesiti na neko vidno mjesto u svom domu ili na radnom mjestu, budući da je sve što je dalje uslijedilo, a tiče se ovih respiratora, predstavljalo kaskadu nepravilnosti i nezakonitosti na čijem dnu se nalazi sudski postupak protiv vinovnika ove afere. U petak je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, poljoprivrednog proizvođača, televizijskog voditelja i u slobodno vrijeme uvoznika sofisticiranih medicinskih aparata Fikreta Hodžića, te ministrice financija FBiH Jelke Miličević. 

Novalić, Solak i Hodžić se – između ostalog – terete za udruživanje zbog činjenja krivičnih djela vezanih za zloupotrebu položaja, trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje dokumentacije, dok je u doba došašća u kojem se jelke obično kite ukrasnim kuglicama i lampicama Jelka Miličević zakićena optužbom za nesavjestan rad u službi. Osim sporne nabavke respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, ova družina se tereti i za nezakonitu nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv pandemije korona virusa. 

Sve i kad bi optužnica bila montirana – respiratori još uvijek nisu 

Prevedena sa formalnog pravničkog na neki narodu razumljiv jezik, optužnica kaže kako je – ustvari – napravljena šema po kojoj je u dogovoru određene „halke“ previše para dodijeljeno firmi koja po zakonu nije ovlaštena za uvoz medicinske opreme da švercerskim kanalima nabavi stotinu respiratora zaobilazeći sve moguće procedure i pravilnike.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Koliko je cijela stvar bila isplanirana i koliko se u njoj žurilo pokazuje i podatak da je uplata novaca poreznih obveznika za ovu muljažu izvršena odmah po dostavljanju ponude. 

To vam je otprilike kao da se u ovom kolu Bundeslige kladite na pobjedu Stuttgarta u nedjelju a kladionica vam isplati dobitak odmah nakon uplate tiketa. Ako ništa drugo, u Vladi imamo dobre poznavatelje načina na koji funkcioniraju kladionice, poput ministrice Miličević, ali to ih nije spriječilo da prilikom odlučivanja, osim zakona, zaobiđu i elementarnu logiku. 

Advokat optuženog Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić, je odmah ocijenio kako je optužnica politički montirana, ali ono što ne ide u prilog odbrani jeste činjenica da sve i kad bi optužnica eventualno bila montirana – respiratori zasigurno još nisu. Tu leži početak i kraj ove afere koja, osim očite nečovječne namjere da se na način svojstven švercerima i konjokradicama iskoristi nesreća koja je pogodila društvo da bi se ostvarila dobit, takođe pokazuje i nesposobnost aktera da bilo šta naprave kako treba. 

‘Čemu ovo služi? A uz to i ne radi’ 

Ispostavilo se tako da respiratori ACM812A baš i nisu „vrh ponude“, kako se na njih ne mogu „skopčati po dva pacijenta“, kako se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivnog liječenja za što su ustvari i nabavljeni, te kako za njih u Bosni i Hercegovini nema niti instalatera niti servisera. Instalaciju je pokušala bez naknade obaviti jedna firma iz Srbije koja – kako je objašnjeno javnosti – ide po regionu i besplatno instalira respiratore po bolnicama, ali se ispostavilo kako oni imaju neku serijsku grešku koja je zahtijevala konsultacije sa kineskim proizvođačem. 

Nije teško pogoditi kako ni ova srbijanska firma nije imala ovlaštenje za rad u BiH, što je – nakon spornog uvoza respiratora i njihove očite faličnosti – bilo razlog da se nekoliko zdravstvenih ustanova javno odrekne svoje kvote famoznih uređaja sa oznakom ACM812A. Tako se pitanje kineskih respiratora otprilike svelo na pitanje onog Disneyevog patka iz crtanih filmova osamdesetih koji je za nešto nalik satnom mehanizmu znao pitati: „Čemu ovo služi? A uz to i ne radi.“ 

Refleks švercera i konjokradica 

Refleks spomenutih švercera i konjokradica koji je obilježio ponašanje nadležnih u Federaciji BiH za vrijeme pandemije najbolje se ogleda u činjenici da im niti u jednom trenutku nije palo na pamet da respiratore pokušaju nabaviti putem nekog legitimnog, zakonski certificiranog i iskusnog dobavljača, od nekog renomiranog proizvođača čiji su uređaji prošli registraciju i homologaciju u našoj zemlji i za koje je osigurano servisiranje bez ilegalnog angažmana humanitarnih preduzeća iz Srbije i online konsultacija sa Pekingom. Njihovo objašnjenje je kako je nabavka izvršena u stanju pomame na tržištu zbog čega su – pokazaće se gotovo beskorisni – respiratori plaćeni i deset puta više od njihove realne vrijednosti. 

Da to nije tako pokazuje i činjenica da je svega mjesec-dva nakon što je na sarajevskom aerodromu Novalić dočekao respiratore iz optužnice, Evropska unija donirala našim zdravstvenim ustanovama respiratore visoke kvalitete proizvedene po EU standardima. Ovi su respiratori uvezeni i instalirani bez problema, za njih su osigurani održavanje i servis, a koštali su svega 44,250 KM po komadu – manje od polovine cijene po kojoj su plaćani kineski respiratori „Srebrene maline.“ 

Sigurno je da je i Civilna zaštita po istoj ili sličnoj cijeni mogla nabaviti iste ili slične respiratore evropske proizvodnje i proći bez peripetija koje su obilježile proteklih sedam mjeseci, ali švercerski impuls na kojem se zasniva cjelokupan model funkcionisanja vlasti u BiH je bio jači. Na advokatskom timu je da pokuša osporiti navode optužnice ukoliko ona bude potvrđena, a ukupna situacija u bh. pravosuđu ne daje puno razloga za optimizam onima koji se nadaju kako će epilog postupka biti pošten i pravedan, te kako će svi u njemu dobiti ono što su zaslužili. 

Ono što je sigurno jeste da koliko god često bilo opravdano svaliti krivicu na narod i njegove izbore, ni uz najveću dozu samokritičnosti ovoga puta ne možemo reći da je narod dobio ono što je zaslužio. Ovakvo ponašanje vlasti u najtežoj pandemiji naše generacije i ovakav odnos prema životima i zdravlju jednostavno ne zaslužuje niko.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere. 

Izvor: Al Jazeera