Respiratori ‘Srebrene maline’ dopremljeni u Goražde su neispravni

Novac za kupovinu stotinu kineskih respiratora dala je Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite (Arhiva)

Oba respiratora koja su danas dopremljeni u Kantonalnu bolnicu u Goraždu su neispravna. Ovu informaciju je za bh. portal Klix. ba potvrdila direktorica ustanove Nermina Kamenica.

Riječ je o respiratorima koje je iz Kine uvezla kompanija Srebrena malina.

Nakon što je za jedan od dva dopremljena respiratora odmah utvrđeno da je neispravan drugi je bio atestiran i pokazalo se da je i on enfunkcionalan.

“Danas su dopremljeni respiratori i serviseri koji su došli sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite su ih odmah postavili. Međutim, tada je primjećeno da je jedan od njih neispravan i on je odmah vraćen. Iz civilne zaštite su nam rekli da će narednih dana neispravan uređaj biti zamijenjen drugim, kojeg ćemo instalirati i koji će također biti atestiran od nadležne agencije za mjeriteljstvo, kako bi se dobio cerfikat za upotrebu. Dok se ne dobije cerifikat respiratori ne mogu biti korišteni”, rekla je Kamenica novinarima Klix-a.

Tužilaštvo vodi istragu o nabavci respiratora

Testiranje respiratora obavlja ovlaštena labiratorija Verlab iz Sarajeva.

Zbog sumnjive nabavke 100 respiratora, koji su plaćeni 10,5 miliona maraka tužilaštvo je otvorilo predmet u kojem su osumnjičeni premijer bh. entiteta Federacija BiH, Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin solak, vlasnik kompanije Srebrena malina Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Novac za kupovinu stotinu kineskih respiratora dala je Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite.

Respiratori su u BiH stigli u aprilu, a do danas su stajali u magacinu.

Izvor: Agencije