Republikanska garda: Naše rakete mogu pogoditi američke brodove

Komentari dolaze u danima 'zveckanja oružjem' između Teherana i Washingtona (Reuters)

Zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde Irana Mohammad Saleh Jokar tvrdi da bi iranske rakete kratkog dometa mogle dosegnuti američke ratne brodove u Zaljevu te da Sjedinjene Američke Države ne mogu sebi priuštiti novi rat, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Fars.

Komentari dolaze u danima “zveckanja oružjem” između Teherana i Washingtona, pooštrenih američkih sankcije te povećane vojne prisutnost u regiji, što SAD opravdava prijetnjama Irana, prenosi Reuters.

Iran je optužio SAD za “psihološki rat”, a vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio da Teheran neće pregovarati o novom sporazumu nakon što Washington prekine pakt o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

‘Drže pištolj i traže pregovore’

“Čak i naše rakete kratkog dometa lako mogu doprijeti do [američkih] ratnih brodova u Zaljevu. Amerika ne može priuštiti troškove novog rata, zemlja je u lošoj situaciji u smislu radne snage i socijalnih uvjeta”, izjavio je Jokar.

U međuvremenu je visoki iranski vojni dužnosnik optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa za nepoštenje, izvijestila je druga poluslužbena novinska agencija Mehr.

“Postupci američkih vođa u vršenju pritiska i pokretanju sankcija … dok govore o razgovorima isto su kao držati pištolj na nekome i tražiti njegovo prijateljstvo i pregovore”, rekao je Rasoul Sanai-Rad, politički zamjenik zapovjednika oružanih snaga.

Izvor: Agencije