Republikanci traže izvještaje o poslovanju Huntera Bidena

Paneli istražuju 'potencijalno neprimjerene radnje administracije Baracka Obame u vezi s Burisma Holdingsom i Ukrajinom' (EPA)

Republikanski predsjedavajući dva odbora Senata Kongresa Sjedinjenih Američkih Država zatražili su u pismu od Ministarstva finansija potencijalne izvještaje o pranju novca ili prevarama u vezi s poslovanjem Huntera Bidena, sina bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena, s ukrajinskom energetskom firmom.

U pismu, u koje je Reuters imao uvid, traže se “izvještaji o sumnjivim aktivnostima” ili dokumenti koje finansijske institucije podnose sa Odjeljenju za finansijske zločine kada se sumnja na slučaj pranja novca ili prevare, prenosi Tanjug.

Ovim zahtjevom republikanci pokušavaju odbraniti američkog predsjednika Donalda Trumpa od istrage o opozivu koju predvode demokrate kako bi utvrdili da li je čelnik države nepropisno vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Joe Bidena kako bi poboljšao svoje šanse za ponovnim izborom.

Aktivnosti Burisma Holdingsa

Predsjedavajući dva odbora su odredili 5. decembar kao rok za informacije vezane za Huntera Bidena, koji je bio u Upravnom odboru Burisma Holdings, koji je bio pod istragom u Ukrajini.

U pismu senatori kažu kako je Burisma plaćala Hunteru Bidenu čak 50.000 dolara mjesečno, a njihovi paneli istražuju “potencijalno neprimjerene radnje [Barack] Obamine administracije u vezi s Burisma Holdingsom i Ukrajinom”.

Izvor: Agencije