Republikanci podijeljeni oko Irana

Republikanski preliminarni izbori će početi 3. januara 2012. godine u Iovi (EPA)

Republikanski kandidati za predsjedničku nominaciju u SAD-u iznijeli su tokom debate u Južnoj Karolini različite stavove o mogućoj američkoj vojnoj intervenciji u Iranu.

Za intervenciju su se založili bivši guverner Masačusetsa Mitt Romney i nekadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Newt Gingrich, dok su protiv vojne intervencije bili biznismen Herman Cain i kongresmen iz Teksasa Ron Paul.

Romney je kazao da ako sankcije i drugi oblici pritiska na Iran ne daju rezultate, onda bi vojna akcija trebala biti jedna od opcija, jer je “neprihvatljivo da Iran postane nuklearna sila”, prenosi Tanjug.

“Ako ponovo izaberemo Baracka Obamu, Iran će imati nuklearno oružje. Ako izaberete Mitta Romneya, Iran neće imati nuklearno oružje”, kazao je Romney.

Sa stavom o mogućoj intervenciji protiv Irana složio se Gingrich, ocijenivši da neće biti druge opcije osim vojne ako svi ostali napori ne daju rezultata.

Pored Paula, mogućoj intervenciji protiv Irana usprotivio se i Cain, biznismen i konzervaticni crni političar, založivši se istovremeno za jačanje sankcija i slanje američkih ratnih brodova u region, kao i za pomaganje iranskoj opoziciji.

Odluka u augustu

Tokom debate, čija je tema bila banjska politika SAD-a, bilo je riječi i o simulaciji davljenja pritvorenika osumnjičenih za terorizam, kojoj su pribjegavale američke vlasti.

Cain je podržao taj način ispitivanja pritvorenika, ocijenivši da to nije tortura, već samo “prošireni vid isljeđivanja”.

S njim se nije složio Paul, rekavši da je to nedopustivo i po američkim i po međunarodnim zakonima.

Od izbora 1980. godine republikanski kandidat za nominaciju koji je pobijedio na preliminarnim izborima u Južnoj Karolini kasnije je postajao i zvanični kandidat Republikanske partije na izborima za predsjednika SAD-a.

Republikanski preliminarni izbori će početi 3. januara 2012. godine u Iovi, nastavljaju se 10. januara u Nju Hempširu, nakon čega slijede 21. januara preliminarni izbori u Južnoj Karolini.

Konačna odluka ko će biti republikanski kandidat za predsjednika, nakon izbora u svim državama i sabiranja glasova, bit će donijeta na velikoj stranačkoj konvenciji 27. augusta 2012. godine na Floridi.

Izvor: Agencije