Republikanci pod pritiskom da dopuste Boltonovo svjedočenje

Svjedočenje Johna Boltona moglo bi potkopati glavni argument odbrane Donalda Trumpa (EPA)

Republikanci u Senatu pod pritiskom su da dopuste svjedočenje Johna Boltona, jer se pojavio novi dokaz u procesu opoziva američkog predsjednika, koji bi trebao pokazati drugačiju verzije od one na kojoj ustraje Donald Trump.

Republikanski senator Mitt Romney, ponekad kritičan prema Trumpu, rekao je kako su izgledi sve veći da će četverica senatora iz njihove stranke glasati za to da se Boltonu, bivšem Trumpovom savjetniku za nacionalnu sigurnost, dopusti svjedočenje, prenosi Hina.

Ako bi se takav scenarij ostvario, opozicijski demokrati, manjinski u Senatu, dobili bi potreban broj glasova da pozovu Boltona na saslušanje.

Republikanci su do sada odbijali saslušanje svjedoka ili uvođenje novih dokaza, nastojeći zaštititi predsjednika Trumpa, protiv kojega se u Senatu vodi postupak opoziva.

Dnevnik The New York Times objavio je dijelove Boltonove knjige, koji navodi da mu je Trump u augustu rekao kako želi zaustaviti isplatu 391 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Optužbe zbog Ukrajine

Opoziv se protiv Trumpa vodi po optužbi da je uskratio vojnu pomoć kako bi pritisnuo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o Joeu Bidenu i njegovu sinu Hunteru, koji je bio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini.

Trump optužuje Joe Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika, da se koristio svojim položajem kako bi pomogao poslovanju svog sina.

Joe Biden je najizgledniji kandidat demokrata da se natječe s Trumpom na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Boltonovo svjedočenje moglo bi potkopati glavni argument Trumpove odbrane, da nije bilo razmjene “usluge za uslugu” – finansijske pomoći za istragu.

No, Trump u ponedjeljak je ustrajao na svojoj verziji, kazavši novinarima nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom: “Nisam vidio rukopis, no mogu vam reći da nikada ništa nije bilo rečeno Johnu Botonu.”

Bolton je u septembru napustio dužnost, a objašnjenja o odlasku su proturječna, pa tako Trump kaže da ga je otpustio, a Bolton da je otišao sam.

Mala vjerovatnoća za opoziv

“Mislim da je sve izglednije da će se drugi republikanci pridružiti nama koji mislimo da bismo trebali saslušati Boltona”, rekao je Romney.

Za opoziv predsjednika potrebne su ruke dvije trećine senatora, zbog čega je mala vjerovatnost da će do opoziva doista doći.

Reuters spominje imena senatorice Susan Collins i senatora Lindseya Grahama, koji bi, uz Romneya, bili skloni glasati za Boltonovo svjedočenje.

Zastupnički dom, u kojoj većinu drže demokrati, glasao je za opoziv prošlog mjeseca, no potrebna je potvrda oba doma američkog Kongresa.

U postupku opoziva u Senatu opozicioni demokrati su tri dana iznosili svoje uvodne riječi, a u subotu su svoju odbranu počeli iznositi Trumpovi advokati te nastavljaju u ponedjeljak poslije podne po američkom vremenu.

Izvor: Agencije