Republikanci napali Trumpa zbog Khashoggija

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine i iz njega nije izašao (AP)

Stariji predstavnik republikanaca u SAD-u napao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog neuspjeha u pružanju novih informacija o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Citirajući pismo koje je dobio od Trumpove administracije, vodeći republikanac u Odboru za vanjske poslove Michael McCaul je kazao da je “duboko uznemiren”.

“Svi uključeni u ovaj grozni zločin moraju biti identificirane i moraju odgovarati. Pozivam administraciju da odmah udovolji zahtjevima zakona i Kongresu da potrebne informacije”, kazao je McCaul.

Bijela kuća je do petka trebala Kongresu dostaviti izvještaj o ubistvu Khashoggija.

Članovi Kongresa žele saznati da li saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman stoji iza ubistva.

Khashoggi, kolumnista The Washington Posta poznat po kritičkom pisanju o saudijskoj vladi, ubijen je 2. oktobra 2018. nakon u ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu. Tijelo mu je raskomadano i još nije pronađeno.

Izvještaj CIA-e

U početku je Saudijska Arabija, inače američki saveznik, poricala bilo kakvu uključenost u ubistvo. Ali nakon niza kontradiktornih izjava, Kraljevstvo je priznalo da je tim saudijskih agenata ubio novinara unutar konzulata.

U izvještaju CIA-e zaključeno je da je MBS naručio ubistvo, ali to prijestolonasljednik poriče.

Nakon ubistva slijedile su sedmice bijesa političara sa Zapada koji su tražili da se Saudijska Arabija proglasi odgovornom za ubistva.

Dvostranačka grupa američkih senatora pokrenula je 10. oktobra globalni Zakon Magnitsky, prema kojem je predsjednik dužan istražiti i utvrditi da li je stranac odgovoran za ubistvo Khashoggija, u roku od 120 dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije