Republika Srpska sve teže otplaćuje dugove

Ukupan dug bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) dostigao je više od 53 posto procijenjenog bruto društvenog proizvoda (BDP). Vlada RS-a je pozvala na oprez u vezi s daljim zaduživanjima, a o dugu ovog entiteta raspravljaju i zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a.

Banjalučanka Radmila Šinik-Vuković je kupila stan na kredit. U Poreskoj upravi RS-a izmiruje sve potrebne obaveze kako bi ga upisala kao svoje vlasništvo.

“Smatram da svako treba da izmiruje svoje obaveze, ali i država treba nešto da da građanima”, kazala je ona.

I drugi građani kažu da su im obaveze na prvom mjestu.

“To je građanska dužnost i tako treba da se postupa”, kaže Branko Jerković, mještanin Banje Luke.

Potraživanja

Obaveze izmiruje i Vlada RS-a. Među njima su i rate kredita. U Vladi navode da je ukupan dug na kraju 2012. godine iznosio više od 2,3 milijarde eura.

Najveća potraživanja imaju Svjetska banka (SB) – blizu 450 miliona eura, Evropska investiciona banka (EIB) – više od 240 miliona eura, Međunarodni monetarni fond (MMF) – blizu 160 miliona eura…

U Poreskoj upravi RS-a prikuplja se dio sredstava za entitetsku kasu. Stanje u budžetu Vlada je pokušala srediti uštedama. Zadovoljni su plaćanjem dugova. Zaduženost je prosječna, poručuje premijerka RS-a Željka Cvijanović.

“Ja ne zagovaram zaduživanje koje bi trebalo da posluži u svrhu izmirenja nekih tekućih obaveza… Ali, ne postoji zemlja na svijetu koja ozbiljno planira svoj razvoj a da nije ušla u određena zaduženja da bi realizovala značajne investicije ili velike razvojne projekte iz kojih će proisteći i nova radna mjesta i čitav niz drugih aktivnosti, koji će za sobom povući i druge subjekte”, ističe Cvijanović.

Ipak, Vlada smatra da je potreban oprez kada je riječ o daljem zaduživanju. Očekuje se stagnacija BDP-a i pad prihoda. Ekonomista Zoran Pavlović smatra da će RS teško otplaćivati dug. Pojašnjava da problema neće biti sada, već narednih godina.

Predstojeći problemi

“Definitivno se mora priznati da će breme otplate kredita biti sve teže, jer, kao što možemo videti iz statističkih pokazatelja i vrlo realnih pokazatelja, opada broj zaposlenih radnika u realnom sektoru, raste broj penzionera i nezaposlenih. Potrebe i obaveze iz budžeta, koje su definisane, sve su veće, a punjenje je sve slabije”, ističe Pavlović.

On kaže da, prema standardima SB-a i Evropske unije (EU), RS nije prezadužena, ali ti standardi su postavljeni za zemlje članice EU-a.

“Ekonomisti, takođe, upozoravaju da informacija, koja je navedena u dokumentu Vlade, ne ide u prilog činjenici da će budžet RS-a u narednom periodu biti u stanju da vraća dugove”, izvještava iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Naime, navodi se da je 90 posto kreditnih sredstava utrošeno na infrastrukturne projekte i budžetsku potrošnju, a 10 posto na pokretanje proizvodnje. Ekonomisti kažu da, ukoliko ne bude više uloženo u proizvodnju, RS neće imati sredstva za servisiranje dugova.

Izvor: Al Jazeera