Republika Srpska protiv drugih policijskih agencija u tom entitetu

Migranti, Izbjeglice
Od početka migrantske krize u BiH je ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata (Al Jazeera)

Vlada Republike Srpske kao neustavne i nezakonite odbacila je “pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija Bosne i Hercegovine da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji entiteta RS“.

“Vlada RS-a ističe da je, u skladu sa Ustavom i zakonima RS-a Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji RS-a, te zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija RS-a”, zaključeno je na sjednici Vlade RS-a održanoj u subotu, prenosi Anadolija.

Vlada je MUP-u RS-a naložila da, u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriju RS-a bez suglasnosti Vlade RS-a.

Spremni na suradnju u nadzoru granice

Vlada je izrazila spremnost da u skladu s Ustavom i zakonima i Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj suradnji i nadzoru granice s Graničnom policijom BiH nastavi ostvarivati suradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH.

Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS-a, u petak je u otvorenom pismu naveo da MUP RS-a neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriju entiteta.

Prethodno je Dragan Mektić, govoreći o tome da je Operativni štab za pitanje migracija BiH prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, rekao da ne zna hoće li biti raspoređeni te da, ukoliko budu raspoređeni, bit će podređeni Graničnoj policiji BiH sa ciljem sprječavanja ulaska migranata.

Naglasio je da “neće imati ništa s nadležnostima MUP-a RS-a koje ne mogu biti derogirane”.

Dodik najavljuje ‘silu’

U međuvremenu je i entitetski predsjednik Milorad Dodik rekao je kako će silom spriječiti pokušaj raspoređivanje pripadnika policije iz drugog entiteta (Federacije BiH) kako bi državnoj Graničnoj policiji BiH pomogli u sprječavanju ilegalnih migracija.

“Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije Federacije BiH uđe u Republiku Srpsku bez saglasnosti vlasti Republike Srpske biće spriječen silom. Ukoliko Federacija BiH pošalje svoje policajce u Republiku Srpsku bez saglasnosti naše Vlade, to će biti spriječeno i smatraćemo to aktom napada i agresijom na Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Vlada Federacije BiH najavila je u petak da će odobriti ispomoć od 50 policajaca Graničnoj policiji BiH kako bi pomogli u zaustavljanju ilegalnih migranata.

Dodik je naveo kako nitko ne treba pokušavati poslati pripadnike policije iz drugoga entiteta na područje Republike Srpske kako bi pomogli Graničnoj policiji. Po njemu, Granična policija BiH “samo koristi teritoriju Republike Srpske”.

Vlasti BiH objavile su kako je od početka migrantske krize u zemlju ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata.

Izvor: Agencije