Oglasi

Republika Srpska odustala od formiranja rezervnog sastava policije

Procijenjeno je da su za uspostavu rezervnog sastava policije potrebni duži period i sredstva.

MUP Republike Srpske odustao od formiranja rezervnog sastava policije

Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske promijenit će naziv u Žandarmerija", koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, uglavnom mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

"Ministarstvo je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u RS-u, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Na ovaj način smatramo da MUP sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama može da odgovori na bezbjednosne izazove u budućem periodu, koji će biti stavljeni pred policiju", navodi se u saopćenju MUP-a RS-a, koje prenosi Anadolija.

Ponovno razmatranje u budućnosti

Navodi se i da, s obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, koji je u proceduri na Narodnoj skupštini RS-a, povlače članove koji se odnose na rezervni sastav policije.

"U budućem periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva", navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.