Reporteri bez granica: Za godinu dana u svijetu ubijeno 49 novinara

RSF je potvrdio da je u zatvoru trenutno 389 medijskih profesionalaca, što je 12 posto više nego prijašnjih godina (EPA)

Prema podacima Reportera bez granica (RSF) gotovo pola od 400-ak novinara zatvorenih širom svijeta nalazi se u samo tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, javlja dpa.

Vlade u tim zemljama povećale su pritisak na ljude koji rade u medijima, rekao je Michael Rediske, glasnogovornik odbora RSF-a, uoči objavljivanja njihovog godišnjeg izvještaja o medijskim slobodama u Berlinu, prenosi Hina.

Prema RSF-u, 120 novinara nalazi se u zatvorima samo u Kini. Više od 40 posto njih su novinari amateri koji, uprkos pojačanoj cenzuri, nastoje širiti nezavisne informacije putem društvenih mreža.

Većina novinara zatvorenih 2019. pripadaju muslimanskoj ujgurskoj manjini.

Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svog rada od početka godine, a više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji.

Smrtonosne zemlje

Znatno manje medijskih uposlenika ubijeno je u oružanim sukobima nego u prijašnjim godinama, objavio je RSF.

Zemlja u kojoj nema rata poput Meksika jednako je opasna za novinare danas kao i ratom pogođena Sirija, rekao je Rediske.

U istom periodu 2018. godine bilo je 86 žrtava. RSF je uspoređivao periode od početka godine do 1. decembra.

Zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara je Sirija, gdje je ubijeno 10 medijskih profesionalaca, Meksiko (također 10), Afganistan (pet), Pakistan (četiri) i Somalija (tri).

RSF je potvrdio da je u zatvoru trenutno 389 medijskih profesionalaca, što je 12 posto više nego prijašnjih godina.

Izvor: Agencije