Reporteri bez granica: Mržnja prema novinarima prerasta u nasilje

Mržnja prema novinarima koju potpiruju populistički i autoritativni lideri prerasta u nasilje širom svijeta, objavila je organizacija „Reporteri bez granica“ (RSF).

Broj zemalja u kojima novinari mogu slobodno raditi opada, upozorio je RSF u godišnjem izvještaju o globalnoj slobodi medija.

Neprijateljski stav lidera prema medijima „izazvao je sve češće izljeve nasilja, koji su kod novinara potakli strah i opasnost bez presedana“, kaže se u izvještaju.

„Ako se politička debata pomjeri prema atmosferi građanskog rata, u kojoj se novinari tretiraju kao žrtveni jarci, onda je demokratija u velikoj opasnosti“, upozirava Christophe Deloire, generalni direktor RSF-a.

Medijska sloboda djeluje zdravo u manje od četvrtine od 180 obuhvaćenih zemalja, dok su Sjedinjene Američke Države pale ja 48. mjesto.

‘Mračni period Donalda Trumpa’

Period otkako je Donald Trump pobijedio na izborima 2016. godine ocijenjen je kao jedan od najmračnijih po američko novinarstvo, navedeno je u izvještaju, u kojem se spominje notorna antinovinarska retorika američkog predsjednika, koja posebno u slučajevima žena i osoba drugih rasa prerasta u „zastrašujuće uznemiravanje“.

„Nikada ranije američki novinari nisu bili žrtve tolikih prijetnji, niti su toliko često tražili zaštitu od privatnih sigurnosnih kompanija. Mržnja prema medijima je takva da se dešava da naoružana osoba uđe u redakciju novina Capital Gazzette u Annapolisu i ubije četiri i rani jednog novinara“, stoji u izvještaju.

Organizacija iz Pariza izrazila je bojazan da lideri „više ne poznaju granice“, te tu tvrdnju veže uz ubistvo saudijskog novinara Jamal Khashoggija u Istabulu prošle godine.

Kritičar saudijskog režima ubijen je i raskomadan 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a zločin je počinio tim od 15 agenata koji su došli iz Rijada. Njegovo tijelo još nije pronađeno.

Indija, najveća svjetska demokratija, pala je za dva mjesta, na 140. U toj zemlju je prošle godine ubijeno šest novinara.

Rusija, koja se u izvještaju naziva „pionirom represije“, nastavila je padati na listi i sada zauzima 149. poziciju.

Norveška i Finska na vrhu

Druga bivša sovjetska republika, Turkmenistan, na posljednjem je mjestu, gdje je zbog „sramotne i nemilosrdne represije prema novinarima“, smijenila Sjevernu Koreju.

Kina je na listi bolje plasirano od samo tri države.

Među 10 najboljih za rad medija su Norveška, Finska, Švedska, Holandija, Danska, Švicarska, Novi Zeland, Jamajka i Belgija.

Kada je riječ o regiji, najbolji plasman ima Slovenija, 34. mjesto, a slijede BiH na 63., Hrvatska na 64., Kosovo na 75., Srbija na 90., Sjeverna Makedonija na 95. i Crna Gora na 104. mjestu.

Izvor: Al Jazeera i agencije