Renoviranje Big Bena trajat će četiri godine

Sat će i dalje pokazivati vrijeme, ali tiho (EPA)

Big Ben, zvono koje se nalazi u čuvenom Tornju svetog Stjepana sa satom u sklopu Westminsterske palače, 21. augusta tačno u podne propustit će redovitu zvonjavu, a tako će biti i iduće četiri godine zbog njegova renoviranja, izvijestio je u ponedjeljak donji dom britanskog parlamenta.

Batovi sata-tornja, puno poznatijega po kolokvijalnom nazivu Big Ben, koji su posljednjih gotovo 157 godina redovito svaki sat udarali po 13,7 tona teškome zvonu, bit će odvojeni od sata.

Treba istaknuti da će se udarci povremeno i dalje čuti, no samo u važnim trenucima, primjerice u Novogodišnjoj noći.

“Ovaj program očuvat će dugoročno sat te zaštititi i očuvati njegovo ‘stanište’, Elizabetin toranj”, rekao je Steve Jaggs, koji održava i brine o satu. 

Vraćaju se originalne boje

U sklopu obnove Big Ben će biti razmontiran, a svaki njegov zubac pregledan i obnovljen. I kazaljke će se obnoviti te počistiti. 

Sat će i dalje pokazivati vrijeme, ali tiho. Pokretat će ga moderan električni motor do ponovnog postavljanja originalnog mehanizma.

Obnovom bi se izmijenila crno-zlatna boja okvira nanesena osamdesetih godina te bi se, u skladu s originalnim viktorijanskim stilom na njega trebale nanijeti zelena i zlatna boja.

Izvor: Agencije