Oglasi

Renesansa britanske vune

Abraham Moon je jedina preostala tekstilna fabrika u Engleskoj i ništa se tu nije promijenilo posljednjih stotinu godina.

I dok je ostatak svijeta fokusiran na Londonsku sedmicu mode u jedinoj preostaloj britanskoj kompaniji za proizvodnju tekstila Abraham Moon - posao bukvalno cvjeta.

Potražnja iz Azije pokrenula je renesansu britanske vune a sada zbog sve skupljih uvjeta proizvodnje sa druge strane okeana, modna industrija ima sve više razloga da ponovno kupuje britansko.

Abraham Moon je jedina preostala tekstilna fabrika u Engleskoj i ništa se tu nije promijenilo posljednjih stotinu godina.

Uvećavaju kapacitete

Tu se vuna se boji, plete, suši tokom perioda od četrnaest nedjelja. Ali daleko od toga da im i posao ide jednako sporo, naprotiv.

"Stalno uvećavamo svoje kapacitete. Čini se da nam zbog povećanja potražnje u Britaniji i iz inostranstva, nikada nije išlo bolje", govori John Walsh iz kompanije Abraham Moon & Sons.

Njihov profit se gotovo udvostručio u posljednjih pet godina. I ne izgleda da će samo na tome ostati. Kompanija se nada rastu od 50 posto do 2018. godine. 

Ali ne radi se samo o ovom pogonu, cijela industrija je usred masivnog povratka.

Britanska industrija vune je proktično izumrla pošto je 50-ih godina tržište preuzela jeftina sintetika.

Ironično, sada i u pogonima u Aziji raste cijena proizvodnje zbog čega potrošači ponovo biraju britansko.

Modni divovi poput  Burberryja, J Crewa i Ralph Laurena kupuju britansku vunu.

Chanel kupio cijelu fabriku

Prošle godine Chanel je kupio cijelu fabriku, 70 posto ove proizvodnje se sada izvozi, najviše u Kinu i Japan.

Rob Langtry, marketinški savjetnik, kaže: "Potrošači sada traže porijeklo, tradiciju, traže kvalitet za ono što plaćaju. Sada imaju novca i što je važnije znanje o tome šta žele. Kakvu vrstu luksuza žele."

Kada se radi o tradiciji, nje ne manjka u Abraham Moonu.

Neke od mašina koje su korištene na početku stoljeća i dalje su u upotrebi.

Možda nije jednako glamurozno poput modnih pista u Milanu, ali za ove radnike ovo je dovoljno da budu ponosni što rade u tekstilnoj industriji, sa historijom, ali i dalje sa puno posla.

Izvor: Al Jazeera