Renaultova tvornica u Sloveniji otpušta 400 zaposlenih

Ukidanjem noćne smjene proizvodnja u Revozu bit će smanjena za 150 vozila dnevno (EPA)

Tvornica automobila Revoz iz Novog Mesta (Slovenija) otpustit će približno 400 od sada 3.200 zaposlenih, objavila je u srijedu slovenska kompanija u vlasništvu francuskog Renaulta.

Navodi se kako je do takve odluke došlo zbog snažnog pada potražnje, odnosno stanja na tržištu automobila u svijetu, što je direktna posljedica krize izazvane pandemijom korona virusa, navode u upravi firme, koja je najveći poslodavac u tom dijelu Slovenije, prenosi Fena, pozivajući se na Hinu.

Revoz namjerava, u dogovoru sa zavodom za zapošljavanje, organizirati savjetovanja i radionice za one koji će dobiti otkaz kako bi se mogli prekvalificirati i dobiti posao u drugim djelatnostima.

Dio zaposlenih koji za to imaju uvjete moći će otići u penziju, sve u okviru “mekog otpuštanja” te u dogovoru socijalnih partnera i dijalogu sa sindikatom zaposlenih.

Ranija obustava proizvodnje

Ukidanjem noćne smjene proizvodnja u Revozu bit će smanjena za 150 vozila dnevno.

Revoz je zbog epidemije COVID-a 19 sredinom marta na šest sedmica bio zaustavio proizvodnju, a ponovo je počeo raditi početkom maja.

Kako prenose slovenski mediji, kompanija će prvenstveno otkazati ugovore radnicima zaposlenim na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje, a mahom je riječ o stranim državljanima.

Izvor: Agencije