Renault i Fiat u pregovorima o partnerstvu

Ako bi se Fiat Chrysler priključio savezu Renault-Nissan-Mitsubishi nastao bi najveći svjetski proizvođač automobila, sa ukupnom godišnjom prodajom od 15,6 miliona vozila (EPA)

Kompanije Fiat Chrysler i Renault pregovaraju o sklapanju partnerstva, prenosi CNBC pozivajući se na neimenovani izvor.

Italijansko-američki i francuski proizvođači automobila razmatraju brojne opcije koje bi omogućile da dvije kompanije rade zajednički u budućnosti, naveo je izvor upoznat sa situacijom.

Nejasno je da li bi partnerstvo te dvije kompanije dovelo do toga da se Fiat Chrysler konačno priključi savezu Nissan-Renault-Mitsubishi.

Fiat Chrysler je odbio to prokomentirati za CNBC.

Najveći proizvođač na svijetu

U martu je i Financial Times prvi pisao o tome da Renault planira ove godine početi razgovore o spajanju sa Nissanom, a da onda eventualno kupe Fiat Chrysler.

Michael Manley, izvršni direktor Fiat Chryslera, tada je rekao FT-u: „Ako postoji partnerstvo, spajanje, odnos koji bi nas ojačao, onda sam apsolutno spreman to razmotriti.“

Ako bi se Fiat Chrysler priključio savezu Renault-Nissan-Mitsubishi, koji datira još iz 1999. godine, nastao bi najveći svjetski proizvođač automobila, sa ukupnom godišnjom prodajom od 15,6 miliona vozila.

Trenutni lider, Volkswagen, prošle godine prodao je 10,8 miliona vozila.

Izvor: Agencije