Remont MiG-ova Srbiju će koštati 185 miliona eura

Generalni remont je neophodan za jedan od šest isporučenih aviona u ovlaštenom remontnom zavodu u Ruskoj Federaciji (Al Jazeera)

Svih šest ruskih MiG-ova 29 bit će potpuno operativno tokom 2018. godine, nakon završene modernizacije, prvenstveno navigacijsko-komunikacijske opreme po ICAO standardu, a remont i modernizacija ovih borbenih aviona koštat će 185 miliona eura, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane Srbije.

Navodi se kako je Vlada ove balkanske države osigurala sredstva za kompletan projekat opremanja aviona MiG-29, njihovu prvu i drugu modernizaciju, nabavku i remont dijelova i agregata za projektirani period upotrebe i nabavku savremenog naoružanja.

Generalni remont je neophodan za jedan od šest isporučenih aviona u ovlaštenom remontnom zavodu u Ruskoj Federaciji i on je početkom oktobra prebačen u Rusiju, gdje je započet generalni remont, dok je za ostalih pet aviona potrebno samo tekuće održavanje.

Dvije modernizacije

Projektom opremanja aviona MiG-29, koji su nedavno nabavljeni od Rusije, planirane su dvije modernizacije.

Prva se odnosi na ugradnju navigacijske i komunikacijske opreme u šest letjelica, kako bi bili kompatibilni sa zemaljskim uređajima koje propisuje međunarodni standard, a druga podrazumijeva značajno unapređenje prostornih i vatrenih sposobnosti na svih 10 aviona MiG-29 i riječ je o višem tehnološko-generacijskom nivou modernizacije.

Svih 10 aviona će, nakon prve modernizacije na šest isporučenih aviona, imati unificiranu opremu i performanse koja omogućavaju njihovu upotrebu u skladu s ICAO standardom, uz unaprijeđeno informaciono-upravljačko polje kabine pilota i dodatno unaprijeđene performanse navigacijsko-komunikacijske opreme koje omogućavaju veću preciznost pri izvođenju letova naročito u složenim meteorološkim uvjetima i noću.

Nakon modernizacije na viši tehnološko-generacijski nivo na svih 10 aviona će se povećati sposobnosti avionskog radara i omogućit će se novi režimi njegovog rada, unapređuje se napadno-navigacijski sistem i sistem upravljanja savremenim zrakoplovnim naoružanjem.

Savremeno naoružanje

Istovremeno, značajno se unapređuju prostorne i vatrene sposobnosti lovačke avijacije za djelovanje po ciljevima u zraku i na zemlji novim vrstama naoružanja na malim, srednjim i velikim visinama.

Avioni će biti opremljeni savremenom avionikom, savremenim zrakoplovnim naoružanjem “zrak-zrak” i “zrak-zemlja” i radiotehničkim uređajem za aktivnu samozaštitu i protivelektronsku borbu.

U Ministarstvu odbrane Srbije kažu kako će MiG-ovima upravljati piloti Vojske Srbije.

Izvor: Agencije