Oglasi

Remont MiG-ova Srbiju će koštati 185 miliona eura

Šest borbenih aviona koje je Srbija dobila od Rusije bit će potpuno operativno tokom 2018. godine.
Generalni remont je neophodan za jedan od šest isporučenih aviona u ovlaštenom remontnom zavodu u Ruskoj FederacijiAl Jazeera

Svih šest ruskih MiG-ova 29 bit će potpuno operativno tokom 2018. godine, nakon završene modernizacije, prvenstveno navigacijsko-komunikacijske opreme po ICAO standardu, a remont i modernizacija ovih borbenih aviona koštat će 185 miliona eura, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane Srbije.

Navodi se kako je Vlada ove balkanske države osigurala sredstva za kompletan projekat opremanja aviona MiG-29, njihovu prvu i drugu modernizaciju, nabavku i remont dijelova i agregata za projektirani period upotrebe i nabavku savremenog naoružanja.

Generalni remont je neophodan za jedan od šest isporučenih aviona u ovlaštenom remontnom zavodu u Ruskoj Federaciji i on je početkom oktobra prebačen u Rusiju, gdje je započet generalni remont, dok je za ostalih pet aviona potrebno samo tekuće održavanje.

Dvije modernizacije

Projektom opremanja aviona MiG-29, koji su nedavno nabavljeni od Rusije, planirane su dvije modernizacije.

Prva se odnosi na ugradnju navigacijske i komunikacijske opreme u šest letjelica, kako bi bili kompatibilni sa zemaljskim uređajima koje propisuje međunarodni standard, a druga podrazumijeva značajno unapređenje prostornih i vatrenih sposobnosti na svih 10 aviona MiG-29 i riječ je o višem tehnološko-generacijskom nivou modernizacije.

Svih 10 aviona će, nakon prve modernizacije na šest isporučenih aviona, imati unificiranu opremu i performanse koja omogućavaju njihovu upotrebu u skladu s ICAO standardom, uz unaprijeđeno informaciono-upravljačko polje kabine pilota i dodatno unaprijeđene performanse navigacijsko-komunikacijske opreme koje omogućavaju veću preciznost pri izvođenju letova naročito u složenim meteorološkim uvjetima i noću.

Nakon modernizacije na viši tehnološko-generacijski nivo na svih 10 aviona će se povećati sposobnosti avionskog radara i omogućit će se novi režimi njegovog rada, unapređuje se napadno-navigacijski sistem i sistem upravljanja savremenim zrakoplovnim naoružanjem.

Savremeno naoružanje

Istovremeno, značajno se unapređuju prostorne i vatrene sposobnosti lovačke avijacije za djelovanje po ciljevima u zraku i na zemlji novim vrstama naoružanja na malim, srednjim i velikim visinama.

Avioni će biti opremljeni savremenom avionikom, savremenim zrakoplovnim naoružanjem "zrak-zrak" i "zrak-zemlja" i radiotehničkim uređajem za aktivnu samozaštitu i protivelektronsku borbu.

U Ministarstvu odbrane Srbije kažu kako će MiG-ovima upravljati piloti Vojske Srbije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.