Remi udaljio bh. rukometaše od EP-a

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je remizirala 22:22 u Zenici u duelu sa Bjelorusijom te tako se udaljila od plasmana na Europsko prvenstvo 2016. godine u Poljskoj. U posljednjem kolu bh. rukometaši igraju protiv Danske 14. juna u Brondbyju, a Danci su do sada upisali pet pobjeda u pet odigranih utakmica i sigurni su učesnici smotre najboljih europskih rukometnih selekcija.

Eventualnom pobjedom nad Danskom, bh. selekcija bi prvi put izborila učešće na Europskom prvenstvu, nakon što je u januaru ove godine također debitovala na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Najbolji bh. rukometaši odlično su odigrali prvo poluvrijeme kada su vodili rezultatom 14:12. Raspoloženi su bili Malinović i Prce, te golman Burić.

Izabranici Dragana Markovića u tri navrata su imali tri gola, ali Bjelorusi se nisu predavali i svaki put su stizali rezultatski deficit.

Početkom drugog poluvremena igralo se „gol za gol“, a BiH je na taj način održavala dva gola prednosti. U 43. minutu Bjelorusi dolaze na gol zaostatka, a pet minuta kasnije do izjednačenja 20:20, koje je trajalo duži period utakmice.

Domaći rukometaši su od 45. do 50. minuta napravili veliki broj grešaka u napadu, a Bjelorusija to nije uspjela iskoristiti zahvaljujući odličnim odbranama golmana BiH Grahovca.

Danci pet od pet

Bjelorusi dva i pol minuta prije kraja dolaze u vodstvo 22:21, a BiH dolazi do izjednačenja minut prije kraja utakmice iz sedmerca koji je realizirao Perić.

U svom posljednjem napadu Bjelorusija ne postiže gol, ali Macković je odbranio zadnji šut rukometaša BiH na utakmici i spasio Bjeloruse poraza.

U drugoj kvalifikacionoj grupi reprezentaciju BiH dijeli drugo mjesto na tabeli s Bjelorusijom sa po tri boda. Vodeća je Danska koja je u prvoj utakmici petog kola sinoć u gostima pobijedila Litvaniju s 31:25.

Danska ima deset, a četvrtoplasirana Litvanija dva boda.

U posljednjem kolu 14. juna, BiH gostuje kod Danske, a Bjelorusija dočekuje Litvaniju.

Izvor: Agencije