Remembering Srebrenica: Nacionalni dan sjećanja uživo na društvenim mrežama

Nacionalna komemoracija koja se održava u Velikoj Britaniji kulminacija je sedmice u kojoj je održalo više od 1.000 memorijalnih aktivnosti

Britanski prestolonasljednik princ Charles, premijer Velike Britanije Boris Johnson i američka glumica Angelina Jolie predvode u Velikoj Britaniji Nacionalni dan sjećanje na Srebrenicu povodom obilježavanja 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici u Velikoj Britaniji će se obilježiti u subotu, 11 jula, u 19 sati ceremonijom obilježavanja Dana nacionalnog sjećanja na Srebrenicu putem interneta, a omogućit će ljudima širom Velike Britanije i svijeta da se okupe kako bi obilježili ovu važnu godišnjicu.

Dobrotvorna organizacija Sjećanje na Srebrenicu (Remembering Srebrenica), koju finansira Vlada Velike Britanije, koja organizira Dan sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, potvrdila je da među govornicima su princ Charles, premijer Boris Johnson, Angelina Jolie, predsjednik Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, poslanik Sir Kier Starmer, lider Laburističke stranke, Reisu-l-ulema Bosne i Hercegovine, Husein ef. Kavazović, glavni rabin Ephraim Mirvis, kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera, bivši britanski premijer David Cameron, nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton, Lord William Hague i nekadašnja državna sekretarica SAD-a Madeline Albright.

Nacionalna komemoracija koja se održava u Velikoj Britaniji u subotu, 11. jula, kulminacija je sedmice u kojoj je održalo više od 1.000 memorijalnih aktivnosti koje su širom zemlje organizirane u čast više od 8.000 staraca, djece, žena i muškaraca ubijenih u samo nekoliko dana u Srebrenici u julu 1995.

Sjećanje na žrtve

Lokalna vijeća, društveni centri, policijske stanice, vjerska mjesta i škole organizirale su razne događaje i aktivnosti kako bi se sjećali onih  koji su brutalno ubijeni u genocidu koji je UN nazvao “najgorim zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”, navodi se u saopćenju.

Princ od Velsa, čija je službena posjeta Srebrenici u martu odgođena zbog COVID-19, je rekao:  “Stravični događaji iz jula 1995., koji su međunarodni sudovi potvrdili kao genocid, strašna su mrlja na našoj kolektivnoj savjesti. Pamtivši bol iz prošlosti i naučivši njegove lekcije, zajedno možemo riješiti da se to više nikada ne ponovi. Zbog toga je rad organizacija poput britanskog ‘Sjećanja na Srebrenicu’ tako važan; i zašto nakon 25 godina počinjenih stravični zločina, trebamo biti odlučni u solidarnosti s onima koji su toliko izgubili”.

Velika Britanija održava najveći broj komemoracija srebreničkog genocid na svijetu, a godišnje organizira više od 1.000 lokalnih memorijalnih aktivnosti i educira 100.000 mladih učenika putem lekcija o Srebrenice.

Britanski premijer Boris Johnson je rekao: “Postoje oni koji bi radije zaboravili ili negirali ogromnost onoga što se dogodilo. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Dugujemo žrtvama i budućim generacijama da se sjete Srebrenice i osiguraju da se ona više ne ponovi “.

Predsjedavajući Sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji Dr. Waqar Azmi OBE je rekao: “Ponosni smo što naša država obilježava Dan sjećanja na Srebrenicu uz podršku na najvišim nivoima od princa Charlesa i premijera Borisa Johnsona okupljajući našu naciju u činovima sjećanja.”

“Ovi činovi sjećanja spajaju obične Britance da se sjete prošlosti i podstiču da pomognu u izgradnji jačih, uključivijih zajednica oslobođenih predrasuda i netolerancije nadahnuće sljedeću generaciju kako bi se osiguralo da mržnja ne prevlada.”

Nacionalni Dan sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida bit će emitiran uživo na Facebooku Sjećanje na Srebrenicu; na Twitteru @srebrenicaUK  i na YouTube kanalu Sjećanje na Srebrenica u 19:00 sati (britansko vrijeme) u subotu, 11. jula.

Izvor: Agencije