Oglasi

Rembrandtov autoportret prodat za 18,7 miliona dolara

'Autoportret s crnim šeširom' iz 1632. godine tražilo je šest ponuđača, navodi aukcijska kuća Sotheby's.
Aukcijska kuća je rekla da je to novi rekord za autoportret holandskog majstora na aukcijiEPA

Rembrandtov autoportret danas je prodat privatnom kupcu na virtuelnoj aukciji kod Sotheby'sa u Londonu za 14,5 miliona funti (18,7 miliona dolara).

Aukcijska kuća je rekla da je to novi rekord za autoportret holandskog majstora na aukciji.

Sotheby's tvrdi da je „Autoportret s crnim šeširom“ iz 1632. godine tražilo šest ponuđača.

Prethodni Rembrandtov autoportret je na aukciji prodat za 6,9 miliona funti 2003. godine.

Slika prodata danas je jedan od samo tri autoportreta slikara koji su u privatnim rukama, tvrdi Beta, pozivajući se na AP.

Prihodi idi bolnici

Ta prodaja bila je dio internetske aukcije na koju su iznijeta djela iz perioda od pet stoljeća - od Rembrandta do Picassa, i od Joana Miroa do Banksyja.

„S promjenom globalnog svijeta umjetnosti, iskoristili smo priliku da radimo drugačije“, rekla je Helena Newman, predsjedavajuća Sotheby'sa za Evropu.

Među najvrijednijim slikama je Miroova „Žena s crvenim šeširom“ iz 1927. godine, procijenjena na 20 do 30 miliona funti (25 – 37,5 miliona dolara).

Na aukciji je Banksyjev triptih „Pogled na Sreedozemno more", naslikan 2017. godine.

Uokvirena tradicionalnim izrezbarenim ramom, ta slika sadrži narandžaste prsluke za spasavanje čime aludira na živote migranata, izgubljene na moru. Prihodi od tih slika, procijenjeni na jedan do 1,5 miliona dolara, su za jednu bolnicu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.