Oglasi

REM: Nema zakonskog osnova za miješanje u program Happy TV zbog Mladića

Regulatorno tijelo za elektronske medije saopćilo je da ne može reagirati zbog uključenja Ratka Mladića u program, jer nije pravomoćno osuđen.
Mladić se obratio gostima u emisiji TV Happy, nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko, koji je takođe gostovao u toj emisijiYoutube/printscreen

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je da "nema zakonskog osnova za mešanje u program televizije Happy, povodom telefonskog uključenja Ratka Mladića u njen program.

REM je zamolio sve učesnike u javnom dijalogu, a pogotovo svoje bivše članove, da prestanu da se "paušalno i olako bave stvarima koje, očigledno, nedovoljno poznaju".

U saopštenju povodom telefonskog uključenja Mladića u program Happy i poslednjih istupa Gordane Suše i dela medija, u kojima se tvrdi da je nezavisni regulator morao da reaguje, REM kaže da član 30 Zakona o elektronskim medijima, na koji se Suša "nonšalantno pozvala, kao da stvarno zna o čemu je reč", doslovno glasi:

"Regulator je u pogledu postojanja krivičnog dela, privrednog prestupa i prekršaja, kao i odgovornosti za njih, vezan za pravnosnažnu presudu suda kojom je optuženi oglašen krivim".

Prema tome, navodi REM, ovaj član, bez obzira na činjenicu kada se primenjuje, kao i na to da li je odluku doneo naš ili međunarodni sud, nikako ne može da se odnosi na Ratka Mladića, iz prostog razloga što on nije pravosnažno osuđen i žalbeni postupak mu je u toku.

"Regulatorno telo za elektronske medije nikada nije primilo nikakav zahtev iz Međunarodnog suda u Hagu kojim se traži bilo kakva zabrana kada je reč o medijskom tretmanu haških optuženika", piše u saopštenju.

REM: "Ljubi vas deda Ratko" nije govor mržnje

REM bi, kako se ističe, moglo da reaguje samo u slučaju u kojem se, u razgovoru sa bilo kojim optuženim, za bilo koji zločin, upotrebljava govor mržnje, poziva na zločin protiv čovečnosti ili ubijanje pripadnika drugih naroda.

"Kako ‘ljubi vas deda Ratko' nikako ne može da se podvede pod bilo šta slično, Regulatorno telo za elektronske medije nije imalo nikakvog zakonskog osnova da se meša u program Happy televizije", kaže se u saopštenju Saveta REM.

Zbog svega navedenog, kako se navodi, REM još jednom apeluje na sve učesnike u javnom dijalogu da se dobro obaveste, pročitaju zakone i shvate suštinu postojanja i posla regulatora, "pre nego što krenu da mu dele lekcije".

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji presuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i ruskom državljaninu Pavelu Dorohinu, nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko, koji je takođe gostovao u toj emisiji.

Sekretar Mehanizma za krivične sudove u Hagu je zbog toga naredio da telefonski razgovori generala Ratka Mladića budu nadzirani u sledećih 30 dana.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.