Rekordno zagrijavanje Arktika

Klimatsko zagijavanje na području kanadskog Arktika je tri puta brže od svjetskog prosjeka (Reuters)

U novom izvještaju o stanju na Arktiku se navodi da je 2016. godine zabilježena neviđeno visoka temperatura u polarnoj regiji, objavila je američka Državna administracija za okeane i atmosferu (NOAA).

U izvještaju o Arktiku se navodi da su ove godine zabilježene visoke temperature zraka i da je došlo do izuzetnog povlačenja morskog leda i snijega u ekološki ključnoj regiji.

Toplo vrijeme je također odgodilo formiranje novog morskog leda, do kojeg dolazi svake jeseni. Ovo rekordno odgađanje zaleđivanja morske površine je dovelo to toga da se sloj leda na Grenlandu značajno otopi.

Prosječna godišnja temperatura zraka na području Arktika se povećala za 3,5 stepeni Celzijusa od 1900. godine.

Izvještaju koji se objavljuje svake godine od 2005. je predstavljen u San Franciscu na sastanku Američke unije geofizičara. U izvještaju koji je sponzorirala NOAA navode se otkrića 61 naučnika iz 11 zemalja.

Jasni signali

“Rijetko kad smo kao ove godine vidjeli da Arktik pokazuje jasnije, jače ili istaknutije signale trajnog zagrijavanja i njegovog kaskadnog utjecaja na okoliš “, rekao je Jeremy Mathis, direktor NOAA-inog Programa za istraživanje Arktika. “I dok nauka postaje jasnija, moramo unaprijediti i proširiti trajno ispitivanje Arktika koje može utjecati na donošenje konkretnih odluka vezanih za zdravlje okoliša i sigurnost hrane, kao i za nadolazeće mogućnosti za trgovinu.”

Iako je rijetko naseljena – Grenland ima, primjera radi, samo 56.500 stanovnika – regija Arktika ima ogroman značaj na vremenske uvjete na cijeli svijet.

Arktik diktira struje vjetrova širom cijele sjeverne hemisfere, tako da zatopljavanje u blizini Sjevernog pola može značiti neočekivane vremenske uvjete u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i u Aziji.

Međunarodni tim naučnika je rekao da je zatopljenje uglavnom izazvanom velikom količinom ugljen-dioksida i drugih stakleničkih plinova koje stvaraju ljudi. Iako su fenomeni kao El Nino donekle imali ulogu, povećanje temperatura nije izazvano samo prirodnim faktorima, naveli su naučnici.

Izvor: Agencije