Rekordno visoke temperature u tri mjeseca ove godine

Neuobičajeno visoke temperature u septembru su zabilježene u Sibiru, na Bliskom istoku i dijelovima Južne Amerike i Australije (Getty Images)

Novi podaci Programa posmatranja Zemlje Evropske unije pokazuju da je septembar ove godine bio najtopliji ikada, s neobično visokim temperaturama u Sibiru, na Bliskom istoku i dijelovima Južne Amerike i Australije.

Prema ovim podacima, čak tri mjeseca ove godine zabilježila su rekordne temperture, januar i maj, dok su juni i april izjednačili dosadašnje rekorde, sudeći prema oodacima Službe za klimatske promjene Copernicusa (C3S).

Septembar je globalno bio 0,05 stepeni Celzija topliji od istog mjeseca 2019. godine, a 0,08 u poređenju sa septembrom 2016. godine, tvrdi C3S.

Da li će 2020. godina biti najtoplija ikada odlučit će posljednja tri mjeseca ove godine, a smatra se da će utjecaj na temperaturu najviše imati fenomen La Nina i nizak nivo jesenjeg leda na Arktiku.

Češće i intenzivnije ekstremne prilike

“Kako sve više zalazimo u topliji svijet, ekstremne vremenske prilike će se dešavati češće i bit će intenzivnije”, kaže Copernicusova naučnica Freja Vamborg za Reuters, navodeći primjere valova vrućine i perioda intenzivne kiše.

Visoke temperature su ove godine igrale glavnu ulogu u velikim požarima u Kaliforniji i na Arktiku te poplavama u Aziji, tvrde naučnici.

Od kraja 1970-tih godina prosječna temperatura je svakog desetljeća rasla za 0,2 stepena Celzija, prema podacima Evropske unije.

Izvor: Agencije