Rekordno otpuštanje pilota u United Airlinesu

Kompanija je ranije upozoravala kako je ukupno 36.000 poslova upitno u svim njenim segmentima (EPA)

Američka aviokompanija United Airlines priprema najveće otpuštanje pilota u svojoj historiji, nakon što je u četvrtak objavila kako ove godine treba smanjiti broj pilota za 21 posto, odnosno za 2.850 ljudi, pošto nema finansijske pomoći vlasti SAD-a.

Airlines, koji se oporavlja od razornog utjecaja novog korona virusa na zračni saobraćaj, zatražio je od vlasti još 25 milijardi dolara kako bi se pokrile plate uposlenika do marta.

Prva tranša pomoći, kojom se zabranjuje smanjenje broja uposlenika do 1. oktobra, ističe krajem septembra, no pregovori u Washingtonu se odugovlače, jer u Kongresu ne dolazi do dogovora o širem paketu pomoći zbog korona virusa.

Planirana otpuštanja, objavljena u dokumentu poslanom radnicima i medijima, dešavat će se od 1. oktobra do 30. novembra, navodi Reuters i dodaje kako je broj planiranih otpuštanja znatno veći od 1.900, koliko je objavljeno ranije ove sedmice iz kompanije Delta Air Lines te 1.600 iz American Airlinesa.

Sindikat: Tragična odluka Uniteda

Suočene sa smanjenjem posla u godinama koje dolaze, aviokompanije su uglavnom pokušavale ublažiti broj otkaza tako što su nudile rano penzioniranje ili dogovore za dobrovoljni odlazak radnika, no neki su paketi bili bolje pripremljeni od drugih firmi.

“Dok su se druge kompanije odlučile za smanjenje broja radnika na dobrovoljnoj bazi, tragično je da se United odlučuo za ovakve poteze prema našim pilotima i odlučio ih otpustiti na rekordnom nivou”, navodi se u saopćenju sindikata koji predstavlja oko 13.000 pilota United Airlinesa.

Iz Uniteda navode kako su brojke zasnovane na trenutnoj potražnji za ostatak godine i predviđenom planu letova, za koji navodi kako će “i dalje biti fluidan zajedno s kretanjem COVID-19 u regijama širom SAD-a”.

Kompanija je ranije upozoravala kako je ukupno 36.000 poslova upitno u svim njenim segmentima i još nije objavila konačne brojke za ostale dijelove firme.

Izvor: Agencije