Oglasi

Rekordno niska popularnost Emmanuela Macrona

Francuski predsjednik približio se svom prethodniku Francoisu Hollandeu, koji je smatran najmanje popularnim u modernoj historiji zemlje.
Macronova popularnost pala je na 23 posto u anketi provedenoj prošle sedmiceEPA

Popularnost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i premijera Édouarda Philippea rekordno je pala otkad su protesti "žutih prsluka" uzeli maha, prema anketi Ifop-Fiduciala objavljenoj u utorak.

Macronova popularnost pala je na 23 posto u anketi provedenoj prošle sedmice, što je za šest posto manje u odnosu na mjesec prije, prenosi Hina.

Popularnost premijera Philippea bilježi pad za deset posto te sada iznosi 26 posto.

Predsjednikova niska popularnost slična je onoj njegovog prethodnika Francoisa Hollandea u 2013. godini.

Opća pobuna u Parizu

Hollande je tada smatran najmanje popularnim francuskim vođom u modernoj francuskoj historiji.

Prvi protest "žutih prsluka" održan je 17. novembra protiv povećanja poreza na gorivo i otad su se proširili u opću antimakronovsku pobunu.

Protesti 1. decembra u Parizu pretvorili su se u nasilne kad su demonstranti uništili dijelove Trijumfalne kapije, a Elizejske poljane pretrpjele su velike štete.

Protesti su urodili plodom jer su francuske vlasti u utorak objavile da će odluku o povećanju cijena goriva suspendirati.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.