Rekordne količine elektronskog otpada u svijetu

Navedena količina jednaka je veličini 4.500 Eiffelovih tornjeva (Reuters)

Protekle godine zabilježene su rekordne količine elektronskog otpada širom svijeta – odbačeno je 45 miliona tona televizora, mobilnih telefona i drugih uređaja, čime su protraćene velike količine vrijednih materijala, kao što su zlato ili bronza, navodi se u UN-ovoj studiji.

Sve veći prihodi i niže cijene stvari, od solarnih panela do frižidera, doprinijeli su rastu e-otpada (definisano kao stvar s baterijom ili utikačem) za osam posto u odnosu na 2014, kad je tog otpada bila 41 tona.

Kako se navodi u zajedničkoj studiji Univerziteta UN-a, Međunarodne telekomunikacijske unije i Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad, navedena količina jednaka je veličini 4.500 Eiffelovih tornjeva.

Dodaje se da se vrijednost sirovih materijala u otpadu iz 2016. procjenjuje na 55 milijardi eura i uključuje metale kao što su zlato, srebro, platina, bakar i paladij.

Jeftinije od popravki

No, dokumentirano je da je samo 8,9 miliona tona otpada sakupljeno i reciklirano tokom prošle godine. Većina e-otpada završila je na otpadima kao smeće iako bi reciklaža bila razumnija u svakom smislu.

Procjenjuje se da će do 2021. količina e-otpada porasti na 52,2 miliona tona.

Kina je u protekloj godini bila najveći izvor tog otpada sa 7,2 miliona tona, dok su na drugom mjestu Sjedinjene Američke Države.

U izvještaju se navodi da je ljudima jeftinije kupiti novi model zbog nadogradnji ili zbog toga što je to jeftinije od popravki.

Izvor: Agencije