Rekordna trgovinska razmjena BiH i Srbije

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i šef diplomacije Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija u posjetu je Srbiji, gdje se sastao s kolegom Ivicom Dačićem i premijerom Aleksandom Vučićem.

To je deseti put u posljednja četiri mjeseca da se sastaju ministri Dačić i Lagumdžija, ovaj put u Beogradu.

Potvrdili su da Srbija i BiH imaju dobru suradnju, što je pokazala i donatorska konferencija nakon poplava te ocjenjuju kako je prikupljeno više sredstava nego da su dvije države odvojeno tražile pomoć.

„Ujedinjeni vi u Srbiji, ujedinjeni mi u BiH, ujedinjeni ovdje u regionu možemo učiniti mnogo više ukoliko ubuduće budemo radili upravo na sličan način“, konstatirao je Lagumdžija.

Veće akcize na pivo

U međusobnoj trgovini između BiH i Srbije često ima i problema, a prema informacijama do kojih je došla Al Jazeera, Srbija razmišlja o povećanju trošarina na uvoz piva iz Bosne i Hercegovine i to kao – protumjeru. 

Kako bi zaštitila domaće proizvođače piva, BiH je odlučila povećati trošarine na uvoz tog pića i to za velike kompanije koje imaju proizvodnju veću od 400.000 hektolitara na godinu.

To znači da će, na primjer, srpske pivovare u Apatinu i Čelarevu, koje proizvode pivo  Jelen i Lav, umjesto dosadašnjih 0,20 plaćati trošarinu od 0,25 posto, a nove mjere stupaju na snagu 1. rujna.

Svoje negodovanje izrazila je i Europska komisija, jer će se to negativno odraziti i na njezine proizvođače.

„Srbija je životno zainteresovana za stabilnost BiH i podržava njene evropske integracije. Mislim da bi zaista bio red da nas ne ujedinjuju samo prirodne katastofe, nego da postoji razum, i racionalnost, i politička volja da se naši odnosi razvijaju u pozitivnom smeru“, smatra Dačić.

Zajednički projekti

Srbija i BiH zajedno će nastupiti i na konferenciji koju krajem mjeseca organizira njemačka kancelarka Angela Merkel na temu regionalnog pomirenja, rješenja preostalih konflikata i ostvarenju ekonomske dinamike.

Zajednički projekti odavno postoje, a ministri su ukazali i na obostrane interese za još kvalitetnije veze.

„Kroz naš region se grade samo one saobraćajnice koje omogućavaju Evropljanima da prođu kroz region, a to su koridori. Šta je sa ovim drugim koridorima, našim unutrašnjim? Kako izgleda putovanje od Beograda do Sarajeva?“, upitao je Dačić.

„Sigurno je da rijeka Drina ona koja nas spaja, ali treba i ekonomski da nas spaja i to je ogroman potencijal i BiH i Srbije“, dodaje Lagumdžija.

Dvije države rade na projektima gradnje mostova na Savi i Drini, upravljanja vodama te onima iz područja energetike, a ekonomska razmjena Srbije i BiH iznosi 1,2 milijarde eura.

Brojni susreti

Zanimljivi podaci o trgovinskoj razmjeni Srbije i BiH poklapaju se s političkom aktivnošću dužnosnika tih dviju zemalja.

Ona je u prvih pola godine dostigla rekordnu razinu od 590,4 milijuna eura.

U tom razdoblju, BiH je u Srbiju izvezla robu u vrijednosti 180,4 milijuna eura, a najviše se izvozio koks i derivati nafte, metali, ugljen, hrana i piće, drvoprerađivački proizvodi, kemikalije i kemijski proizvodi.

Srbija je u BiH izvezla robu u vrijednosti 410,1 milijuna eura, pri čemu trećinu čine prehrambeni proizvodi i pića, a slijede kemijski i poljoprivredni proizvodi, usluge te osnovni metali, različiti strojevi i uređaji.

Prema obimu razmjene, Srbija je za BiH četvrti najvažniji trgovački partner, a za Srbiju – BiH je treće najvažnije izvozno tržište.

Kada je riječ o investicijama, Srbija je u BiH od 2005. do 2013. godine uložila 842,4 milijuna eura, dok su investicije bh. tvrtki u Srbiju bile sedam puta manje, odnosno 110 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera