Rekordna prodaja pametnih telefona u svijetu

Američki Apple je širom svijeta u drugom tromjesečju isporučio 31,2 miliona modela iPhonea (EPA)

U svijetu je u drugom ovogodišnjem kvartalu isporučeno rekordnih 230 miliona pametnih telefona (smartphone), što je 47 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a takav je porast potaknut rastom potražnje za 4G modelima tih telefona u razvijenim regijama poput SAD-a i 3G modela na tržištima u razvoju poput Indije, podaci su iz najnovijeg istraživanja “Strategy Analytics” svjetskog udruženja GSMA.

‘Predvodnici’ u prodaji pametnih telefona u drugom ovogodišnjem tromjesečju u svijetu bili su tzv. azijski brendovi, pri čemu je najjači, s najvećim porastima i tržišnim udjelima, bio južnokorejski Samsung.

Njegova isporuka pametnih telefona rasla je znatno više od ukupnog tržišta odnosno za 56 posto, dosegnuvši rekordnih 76 miliona primjeraka diljem svijeta.

Rast prodaje svih mobitela

Time je taj proizvođač zauzeo 33 posto svjetskog tržišnog udjela, a ‘najbliži’ mu je američki Apple, koji je širom svijeta u drugom tromjesečju isporučio 31,2 miliona modela iPhonea, što je 20 posto više nego lani.

Tržišni udjel iPhonea time je u svijetu iznosio 14 posto, što je ujedno najniži nivo od drugog kvartala 2010. godine.

Bolje vijesti dolaze iz LG-a, koji je svoje globalne isporuke pametnih telefona udvostručio u odnosu na prošlu godinu za 12,1 milion jedinica u drugom tromjesečju ove godine, te s pet postotnim tržišnim udjelom zadržao treće mjesto.

Kineski dobavljači ZTE i Huawei su, također, imali “jako” drugo tromjesečje sa po 11,5 miliona, odnosno 11,1 milionom isporučenih pametnih telefona i sa tržišnim udjelima od po blizu pet posto.

Osim isporuka pametnih telefona, istraživanje “Strategy Analytics” pokazalo je i to da su isporuke svih mobitela u svijetu u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasle za četiri posto, na 386 miliona jedinica, pri čemu je opet najjači Samsung sa 28-postotnim udjelom.

Izvor: Agencije