Rekordna pomoć siromašnim zemljama u 2013.

Ohrabruje povećanje budžetske pomoći razvijenih zemalja (AFP)

Pomoć siromašnim zemljama povećala se u 2013. godini za 6,1 posto i dosegla povijesno najvišu razinu, unatoč proračunskim teškoćama zemalja donatora, ocijenila je Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), zabrinuta zbog pada pomoći Africi.

Prošle godine je državna pomoć za razvoj porasla na 134,8 milijardi dolara ukupno, što predstavlja rast nakon dvije godine pada, zaključio je OECD u priopćenju, prenosi Hina.

Čini se da će se nastaviti tendencija pada pomoći najsiromašnijim zemljama subsaharske Afrike, naglašava OECD, koju čini 34 zemalja.

Sjedinjene Američke Države su i dalje prvi pružatelji pomoći s 31,5 milijardi dolara, što predstavlja 0,19 posto bruto društvenog proizvoda, daleko od cilja koji su odredili Ujedinjeni narodi, koji žele da se za pomoć siromašnim zemljama izdvoji 0,7 posto BDP-a.

Finansijske teškoće

Među zemljama OECD-a koje su dosegle i premašile taj cilj su Danska, Luksemburg, Norveška, Švedska, ali prvi put i Velika Britanija, koja je povisila APD za 27,8 posto prošle godine, zahvaljujući proračunskim dotacijama.

“Prvi put u 40 godina Nizozemska nije postigla taj cilj nakon općih rezova u proračunu pomoći”, navodi OECD.

Izvan OECD-a Ujedinjeni Arapski Emirati su povećali državnu pomoć razvoju za 375,5 posto.

Velika smanjenja zabilježena su u Portugalu (-20,4 posto), zbog jakih proračunskih teškoća, u Kanadi (-11,4 posto) i Francuskoj (-9,8 posto).

Glavni tajnik OECD-a Angel Curria je naglasio da je ohrabrujuće što zemlje povećavaju ponovno proračune pomoći razvoju, iako su izložene financijskim teškoćama. Ali pomoć nekim najsiromašnijim zemljama i dalje se smanjuje, što zabrinjava, dodaje se u priopćenju.

Izvor: Agencije