Rekordna nezaposlenost u Francuskoj

Francuska domaćinstva će iduće godine plaćati veće poreze (EPA)

Broj nezaposlenih u Francuskoj povećan je u septembru za blizu 60.000 i iznosio je 3,29 miliona, saopćeno je iz Ministarstva rada.

Isti izvor navodi da se ukupan broj ljudi koji traže posao, odnosno onih koji nemaju nikakvo zaposlenje i onih koji traže dodatni posao, popeo na 4,84 miliona, prenosi AFP.

Analitičari kažu kako ovi podaci o nezaposlenosti pokazuju da Francuska ne može ostvariti privredni rast koji je neophodan za otvaranje novih radnih mjesta, podsjećajući na to da je privreda ove zemlje od početka godine u recesiji.

Slabi ekonomski rezultati onemogućavaju predsjednika Francoisa Hollandea da ispuni obećanja koja je dao kada je došao na vlast u maju prošle godine.

Budžetski deficit 4,1 posto

Budžetski deficit iznosi skoro 4,1 posto bruto društvenog proizvoda, a ne tri posto, koliko je Hollande svojevremeno najavio.

Prošlog mjeseca Francuska je najavila da će njen javni dug u idućoj godini dosegnuti rekordnih 95,1 posto BDP-a, što je daleko više nego što se do sada procjenjivalo.

U 2015. godini dug bi trebao biti smanjen, kažu u Vladi, potvrđujući ujedno da će te godine budžetski manjak svesti ispod najvišeg dopuštenog nivoa u Evropskoj uniji od tri posto BDP-a, kao što su i dogovorili s Briselom.

Ministar finansija Pierre Moscovici i ministar za budžet Bernard Cazeneuve predstavili su Vladi nacrt budžeta za iduću godinu, a Cazeneuve je tom prilikom skicirao smanjenje budžetske potrošnje za 15 milijardi eura, kojom bi Pariz trebao smanjiti deficit, ne ugrožavajući time ekonomski rast.

Blizu 80 posto ušteda u idućoj godini bit će generirano smanjenjem rashoda, a skoro 20 posto povećanjem poreza, kazali su ministri.

Slabašan rast ove godine

Reuters primjećuje da će francuska domaćinstva iduće godine plaćati veće poreze, dok će se ukupni porezni teret za kompanije smanjiti, u sklopu nastojanja da se ojača konkurentnost i potakne rast.

Javna potrošnja bit će smanjena za 15 milijardi eura, a prihodi povećani za ukupno devet milijardi, od čega bi tri milijarde eura trebale biti namaknute uvođenjem dodatnih poreza i mjerama za suzbijanje utaje poreza, a šest milijardi povećanjem stope poreza na dodanu vrijednost.

Kao što se i očekivalo, budžet za 2014. godinu temeljit će se na prognozi rasta od 0,9 posto, sniženoj u odnosu na prethodno prognoziranih 1,2 posto.

U ovoj godini Vlada očekuje slabašan rast od 0,1 posto

Izvor: Agencije