Rekordna narudžba za Airbus iz Indonezije

Evropski Airbus primio je rekordnu narudžbu od indonezijskog Lion Aira i tako potisnuo konkurenta Boeinga sa jednog od najbrže rastućeg avijacijskog tržišta na svijetu.

Airbus je u ponedjeljak sklopio posao vrijedan 18,4 milijarde eura, u sklopu kojeg će Lion Airu isporučiti 234 svoja aviona. Boeing, koji je do sada indonezijsku kompaniju snabdijevao letjelicama, ostao je kratkih rukava.

„Ovo je najveća narudžba za Airbus do danas, i po vrijednosti i po broju aviona koje ćemo isporučiti, a radi se o 234 letjelice kataloške vrijednosti od 18,4 milijarde eura“, rekao je Fabrice Bregier, direktor evropske aviokompanije.

Narudžba podrazumijeva 64 aviona tipa A321neo i 109 modela A320neo, koji koriste najnoviju tehnologiju za štednju goriva, te 60 letjelica tipa A320 Classic.

Nakon potpisivanja ugovora u Jelisejskoj predsjedničkoj palači, izvršni direktor Lion Aira Rusdi Kirana je ovu narudžbu okarakterizirao kao svjetski rekord.

„Danas smo potvrdili naše opredjeljenje i optimizam donošenjem ovako hrabre odluke za našu budućnost sa ovom kompanijom kroz narudžbu 234 Airbusova aviona. To je svjetski rekord“, rekao je Kirana.

Primjer sposobnosti

Francuski predsjednik Francois Hollande iskoristio je priliku da naglasi kao ovaj ugovor predstavlja odličan primjer sposobnosti francuske industrije.

„Ugovor Airbusa je primjer našoj ekonomiji o tome šta može i mora učiniti, u smislu konkurentnosti, istraživanja, inovacija i trgovine. Ovdje je dokazano da nije dovoljno imati najmoderniju tehnologiju, nego morate biti u stanju da je i prodate“, istakao je francuski lider

Jugoistočna Azija je, zbog rastuće srednje klase stanovništva, postala jedna od najbrže rastućih avijacijskih tržišta na svijetu, dok je Indonezija, sa svojih 17.000 otoka, veliki mamac za aviokompanije.

Indonezijske aviokompanije, koje opslužuju četvrtu najveću populaciju na planeti, rastu stopom od 21 posto godišnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije