Oglasi

Rekordna godina za turizam Slovenije

Slovenija u prošloj godini imala 5,8 miliona turističkih dolazaka i 15,3 miliona noćenja.
Dvije trećine noćenja realizirali su stranci, među kojima je bilo najviše Italijana 27 postoEPA - Ilustracija

Prema prvim statističkim podacima, Slovenija je u prošloj godini imala 5,8 miliona turističkih dolazaka i 15,3 miliona noćenja, što je novi rekord u toj djelatnosti koja čini 12 posto domaćeg BDP-a, prenose agencije.

„Zadovoljni smo tim rezultatom, ali moram reći da smo ga potajno i očekivali“, kazao je u petak u komentaru privremenih podataka državnog statističkog ureda Zdravko Počivalšek, ministar ekonomije Slovenije.

Samo u decembru 2018. godine slovenski hoteli i ostali turistički objekti, računajući tu i privatne iznajmljivače soba, imali su skoro 315.000 posjeta i ostvarili 842.000 noćenja. Dvije trećine noćenja realizirali su stranci, među kojima je bilo najviše Italijana 27 posto, a nakon toga Austrijanaca i Hrvata po 10 posto.

Segment zahtjevnijih turista

Što se tiče cijele prošle godine, Slovenska turistička organizacija (STO) procjenjuje kako je stranih gostiju bilo više od četiri miliona, a ostvarili su više od deset miliona noćenja.

Direktorica krovnog turističkog udruženja STO Maja Pak kazala je kako Slovenija i ove godine ima prilike ostvariti novi turistički rekord, a intenzivirat će aktivnosti na području digitalnog marketinga, s naglaskom na tržišta jače kupovne moći i za segmente zahtjevnijih turista, u okviru turističkog nacionalnog projekta  Slovenia Unique Experiences.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.