Rekordan profit od proizvodnje lješnjaka

Lješnjaci su neizostavan dio mnogih čokoladica i žitarica, omiljeni doručak širom svijeta, a najveći proizvođač je Turska, gdje su poljoprivrednici suočeni sa slabijim prihodima. Međutim, to je uticalo na cjene, pa će zarada mnogima biti rekordna. Ipak, sezonski radnici, koji obavljaju najveći dio posla, neće osjetiti te promjene.

Sezona berbe lješnjaka uveliko traje u Turskoj, a ta zemlja zadovoljava blizu tri četvrtine svjetskog tržišta. Najviše plantaža nalazi se na sjeveru zemlje, na strmim obalama duž Crnog mora. Zbog lošeg vremena, ovogodišnja berba znatno je slabija, pa je otkupna cijena skočila za 60 posto, odnosno sa 4.000 na 10.000 dolara po toni.

Berači trebaju biti sretni

Često se dešava da sezonski radnici koji beru lješnjake ne osjete rast cijena usjeva. Jedna od farmi je odlučila uvesti promjene u sklopu projekta za poboljšanje uvjeta rada i zaštite okoline. Vlasnik farme i član Vijeća za uzgajivača lješnjaka Ozer Akbasli ponosan je na uvjete koje je omogućio svojim radnicima.

“Gledaju televiziju, imaju društvene igre, navečer igraju folklor… Naša dužnost je da ovaj posao pretvorimo u zabavnu aktivnost i da ljudi budu sretni, umjesto pristupa da su to samo berači lješnjaka”, rekao je Akbasli.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera