Rekordan pad turske lire u odnosu na dolar

Lira, Turska lira, Novac
Turska lira je od početka ove godine deprecirala za blizu 40 posto prema dolaru (AP)

Turska lira danas je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar, javlja Anadolija.

Indeks američkog dolara, mjera dolara u odnosu na druge najznačajnije valute, osigurao je svoju poziciju s pozitivnim četvrtim kvartalom bruto domaćeg proizvoda nakon najboljeg rezultata posljednjih pet sedmica.

Turska lira je nakon toga pala gotovo za dva posto u odnosu na američki dolar. U ranim današnjim podnevnim satima valuta Republike Turske pala je s 2,5040 na 2,5274 u odnosu na dolar.

Narušen kredibilitet Centralne banke

Intenziviranje razmirica između vlasti i čela Centralne banke Turske zbog kamatnih stopa smatra se jednim od uznemirujućih događaja za tursko tržište.

Centralna banka Turske saopćila je da će iznos deviza koje se prodaju na aukcijama biti postavljene na dnevnoj bazi, ovisno o uslovima na deviznom tržištu, zbog oštrih fluktacija.

Krajem januara je ekonomski analitičar Necip Cakir za Al Jazeeru kazao kako smatra da je padom turske valute narušen i kredibilitet turske centralne banke. Banka je trebala podići kamatne stope, ali Vlada, odnosno politika  joj to ne dozvoljava.

“Sve bi se lakše riješilo da nemamo ova politička previranja sa elementima korupcije. To sve  pogoršava”, rekao je Cakir.

Izvor: Al Jazeera i agencije