Rekordan broj žena ulazi u iranski parlament

Među ženama koje će nakon ovih izbora ući u iranski parlament je i sociologinja Parvaneh Salahshouri (AP)

Nakon što su kandidati umjerene političke orijentacije i reformisti osvojili većinu na parlamentarnim izborima u Iranu, u parlament će ući rekordan broj žena, navodi The Guardian.

Prema postizbornim projekcijama, među 290 zastupnika bit će i 20 žena što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji saziv. U parlamentu je, u posljednjem mandatu, sjedilo samo devet žena.

Prethodni rekord postignut je prije dvadeset godina, kad je u petom sazivu parlamenta nakon revolucije 1979. godine, u parlamentu bilo četrnaest žena.

Priča o diskriminaciji donijela glasove

Među ženama koje će nakon ovih izbora ući u parlament je i Parvaneh Salahshouri (51), sociologinja i profesorica na fakultetu. Njezin suprug Barat Ghobadian, također profesor, diskvalificiran je na izborima.

Salahshouri je tokom kampanje govorila o diskriminaciji žena u Iranu što joj je donijelo dosta glasova, navodi The Guardian. Osim toga, zalagala se i za to da žene trebaju imati opciju žele li nositi hidžab ili ne.

Ona je za talijanske medije, između ostalog, i kritizirala devet aktualnih zastupnica (većina je s konzervativne strane), navodeći kako one ne predstavljaju žene.

Žene protiv žena

“Oni razmišljaju potpuno drugačije od nas. Protiv žena su, mislim da su neke žene protiv žena, a te žene nisu žene. Samo im je spol ženski”, navodi Salahshouri za Corriere della Sera.

Među aktualnim zastupnicama je i Fatemeh Alia koja je vrlo kritizirana nakon izjave da žene ne bi trebale ići s muškarcima gledati odbojkaške utakmice.

“Dužnost žene je brinuti o svom suprugu i podizati djecu, a ne gledati odbojku“, rekla je tada Alia.

Izvor: Agencije