Rekordan broj zaraženih u Americi

U subotu je zabilježeno novih 66,627 zaraženi u u SAD-u u posljednja 24, što je novi rekord u toj zemlji (EPA)

Broj umrlih od COVID-a 19 u Brazilu u petak je prešao 70.000, a u posljednja 24 sata u toj je zemlji od korona virusa umrlo 1.214 osoba, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U najvećoj latinoameričkoj državi od korona virusa umrlo je ukupno 70.398 ljudi, a zaraženo ih je više od 1,8 miliona, s 45.048 novih slučajeva u samo jednom danu, pokazuju brojevi za koje naučna zajednica pretpostavlja da su mnogo veći.

Zemlja od 212 miliona stanovnika ima najveći broj zaraženih i preminulih u svijetu poslije SAD-a, prenosi Hina.

Država Sao Paulo na jugoistoku Brazila najteže je pogođena i ima više od 17.000 mrtvih od više od 360.000 zaraženih, slijedi Rio de Janeiro s više od 11.000 mrtvih na gotovo 130.000 zaraženih.

To nije spriječilo te dvije države da nedavno pokrenu postupno vraćanje u normalu i počnu otvarati kafiće, barove, restorane i prodavnice.

Virusom se zarazio i šezdesetpetogodišnji predsjednik Jair Bolsonaro koji tvrdi da se osjeća “jako dobro” zahvaljujući uzimanju hidroksiklorokina, za koji nije dokazano da ima povoljan efekat.

Rekordan broj u SAD-u

Sjedinjene Američke Države zabilježile su u petak više od 62.500 novozaraženih korona virusom, što je rekordno povećanje treći dan zaredom.

Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić izvijestio je u sobotu o novih 66,627 zaraženi u SAD-u u posljednja 24, što je novi rekord u toj zemlji.

Rekordno povećanje broja novozaraženih zabilježile su države Aljaska, Georgia, Louisiana, Montana, Ohio, Utah i Wisconsin.

Broj novozaraženih naglo se povećao i na Floridi, gdje je zabilježeno više od 11.000 novih slučajeva, dok Walt Disney co. ne odustaje od planova za ponovno otvaranje tematskog parka u Orlandu.

Počinje karantin u australskoj državi

Druga najnaseljenija australska država Victoria u subotu je izvijestila o najvećem povećanju broja novozaraženih korona virusom i upozorila da će se stanje još više pogoršati prije nego što se počne smirivati, dok počinje prvi vikend šestotsedmičnog potpunog karantina.

Država Victoria zabilježila je 216 novih slučajeva zaraze korona virusom u 24 sata, do subote ujutro, što je manje nego prethodnoga dana, kada je bilo 288 slučajeva, ali je još uvijek riječ o jednome od najvećih povećanja broja zaraženih u bilo kojem dijelu zemlje otkako je pandemija počela.

U glavnome gradu Victorije Melbournu uveden je ove sedmice potpuni karantin zbog zabrinutosti da je lokalna transmisija bolesti uzrokovala drugi val virusa. Vlasti su dotad većinu slučajeva novozaraženih pripisivali povratku iz inostranstva.

Rouhani traži zabranu okupljanja

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je danas da se zabrane velika okupljanja, poput vjenčanja i sahrana, kako bi se zaustavio porast broja zaraženih korona virusom.

Rouhani je, međutim, insistirao na tome da ekonomija mora da ostane otvorena, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Moramo da zabranimo ceremonije i okupljanja širom zemlje, bilo da je riječ o sahranama, vjenčanjima ili zabavama. Sada nije vrijeme za festivale ili seminare”, rekao je Rouhani, dodajući da treba privremeno obustaviti čak i polaganje prijemnih ispita za fakultet, prenosi Reuters.

U Iranu je danas zabilježeno još 188 preminulih od posljedica korona virusa, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 12.635

U Francuskoj prestalo da važi zdravstveno vanredno stanje

U Francuskoj je u ponoć prestalo da važi vanredno zdravstveno stanje, koje je stupilo na snagu u martu zbog epidemije korona virusa.

Kako navodi BBC, to će u praksi donijeti malo promjena, a značajno je to što vlada od danas neće moći da uvede karantin na teritoriji cijele zemlje dok ponovo ne uvede vanredno stanje.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju na ponovni porast broja zaraženih, posebno nakon što je identifikovano šest žarišta na zapadu zemlje.

Glavni savetnik vlade za korona virus, Jean-Francois Delfresi, rekao je da su posebno mladi ljudi “izgubili naviku socijallnog diistanciranja”.

Nije, međutim, vjerovatno da će ponovo biti uveden karantin u cijeloj zemlji zbog previsoke cijene za ekonomiju, ali zakon usvojen prošle sedmice osigurava da se uvode mjere zatvaranja na lokalnom nivou, u sredinama koje ponovo budu ugrožene porastom broja zaraženih korona virusom.

U Belgiji kazne za izbjegavanje zaštitnih maski

U Belgiji je od danas obavezno nošenje zaštitnih maski za lice u svim zatvorenim javnim mjestima.

Novčana kazana za nepoštivanje ovog pravila iznosi od 250 eura do 4.000 eura za ponovne počinioce, a predviđene su i kazne zatvora u trajanju od osam dana do tri mjeseca.

Odlukom belgijske vlade svi građani stariji od 12 godina dužni su da pokriju usta i nos maskom ili bilo kojom drugom tkaninom u prodavnicama, tržnim centrima, kinima, koncertnim i konferencijskim salama, muzejima, bogomoljama, sudovima, bankama…

Kazna za preduzeća koja ne sprovedu pravilo iznosi 750 eura, a 4.000 eura za ponovne počinioce krivičnih djela.

Predstavnici trgovinskih objekata već su se žalili na nemogućnost primoravanja kupaca da se pridržavaju ove mjera i ukazali da je to posao za policiju.

U Belgiji je prve sedmice jula bilježeno prosječno 84 novozaraženih na dnevnom nivou.

U pitanju je porast od četiri posto u odnosu na posljednju sedmicu juna.

Istovremeno, broj smrtnih slučajeva opao je za gotovo 50 posto u odnosu na kraj juna i sada iznosi prosječno 2,4 preminula dnevno.

Izvor: Agencije